V Sýrii skončily prezidentské volby. I přes pokračující boje hlasovaly miliony lidí

Miliony Syřanů si dnes volily nového prezidenta. Největší šance z celkem tří kandidátů má současná hlava státu Bašár Asad. Hlasovat ale mohli jen obyvatelé na území ovládaných vládními jednotkami, exilová opozice i povstalci volby označují za nelegitimní. Hlasování provázela přísná bezpečnostní opatření, metropolí Damaškem přesto celý den otřásaly výbuchy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Bašára Asada slaví v ulicích Damašku očekávané vítězství ve volbách

Stoupenci Bašára Asada slaví v ulicích Damašku očekávané vítězství ve volbách | Zdroj: Reuters

Po hlavních třídách Damašku už odpoledne jezdily desítky aut s lidmi oslavujícími vítězství Bašára Asada, o kterém nikdo z nich nepochybuje.

Jejich výkřiky se ale mísily s houkáním sanitek vozících raněné, které zasáhly minometné granáty odpalované z předměstí metropole islamisty z Fronty Al-Nusrá.

Právě na jejich pozice celý den útočily i stíhačky a krátce po jejich přeletu se ozvaly i výbuchy leteckých bomb a střel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování v syrské metropoli sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Hlavně pro křesťany a alavity Asad představuje ochranu před radikálními islamisty. Možná i proto hodně především mladých lidí stvrdilo svůj hlas vlastní krví. Zpravodaj Českého rozhlasu viděl ve Starém Damašku několik žen i mužů, kteří se jedním z připravených špendlíků píchli do prstu, čímž vyjádřili oddanost svému vůdci.

Ve Starém Damašku žije mnoho křesťanů a ti si dobře pamatují řádění stoupenců Fronty Al-Nusrá, kteří v nedaleké Adře na Vánoce podřezali mnoho civilistů, usekli jim hlavy a napíchli je na strom s tím, že tak prý má takhle vypadat vánoční stromek. V jejich případě je tedy volba Asada jasná.

Největší šance z celkem tří kandidátů má současná hlava státu Bašár Asad | Foto: Reuters

Na druhé straně opozice a povstalci volby odmítají. Asad si podle nich jen chce legitimizovat další roky v úřadu a získat volnou ruku k pokračování bojových operací, které, jak opozice tvrdí, nejsou ničím jiným než pácháním válečných zločinů, a to i kvůli shazování barelových bomb.

Syřané jsou více než tříletým konfliktem unaveni a chtějí klid zbraní. Mrtvých už je na 160 tisíc a na sedm milionů z celkem 22 milionů obyvatel konflikt vyhnal z domovů. I proto mohli hlasovat prakticky kdekoli, stačil jim jen osobní doklad.

Nejvíc uprchlých Syřanů, asi milion, je v sousedním Libanonu. I oni ve velkém počtu přecházeli hranice a šli volit, i když jim libanonské úřady hrozily, že tím ztratí status uprchlíka. A volit Asada stejně tak přišli i Syřané z Egypta a do Damašku dokonce dnes zamířila tři letadla se Syřany z Kuvajtu.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme