Vojáci elitní brigády v Žatci si dokupují výstroj ze svého. Ostuda, říká ministr

Zastaralé přilby, obuv a další části výstroje vadí vojákům elitní posádky 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Pokud chtějí mít moderní výbavu, musí zajít do takzvaných army shopů a koupit si ji za vlastní peníze. Ministerstvo obrany o problému ví, rychlé řešení ale nenabízí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil 4. brigádu rychlého nasazení v Žatci

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil 4. brigádu rychlého nasazení v Žatci | Foto: Jan Beneš

Vojáci 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce právě nacvičují bojovou akci. Na první pohled budí muži v maskáčích a se střelnými zbraněmi respekt. Odborník ale po chvíli zjistí, že vojáci mají rozdílné přilby a výstroj. Jde přitom o elitní jednotku.

„Čtvrtá brigáda rychlého nasazení by byla určitě nasazena v prvních sledových jednotkách,“ přibližuje mluvčí brigády Milan Němec využití žatecké jednotky v případě ohrožení státu.

Vojáci, kteří odjíždí na zahraniční mise, dostávají od armády skutečně špičkové a moderní vybavení. „Domácí“ jednotky jsou na tom o poznání hůř.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy vojáků elitní brigády ze Žatce s výstrojí se zajímal reportér Jan Beneš

„Například přilba je ve špatném stavu, je zastaralá. Už ani balistická ochrana nebude taková, jaká má být. Je to nepohodlné. Nějakou vlastní úpravu jsem už dělal, pak jsou kolegové, kteří si kupují vlastní přilby,“ popisuje situaci četař Kamil Bouda ze 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.

Jedna přilba, zdaleka ne nejdražší, vyjde na zhruba čtyři tisíce korun. Četař Bouda má ale štěstí na jiný druh výstroje, takzvaný nosič plátů. Jde o neprůstřelný díl s kapsami na náboje, lékárnu a jiné potřeby vojáka v boji. O tom, jaký nosí Kamil Bouda, se mnoha jiným vojákům může jen zdát.

„Nejsou jím vybaveni všichni vojáci, někteří mají zastaralejší typy, které už nevyhovují. Nejdůležitější by bylo odstranit největší nedostatky, co se týče přileb, další problém nejen u nás, ale u celé armády, je nedostatek uniforem, což trápí asi spoustu vojáků,“ dodává četař.

4. brigáda rychlého nasazení v Žatci | Foto: Jan Beneš

Ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický stížnosti vojáků v Žatci slyšel a nebyly to pro něj příjemné chvíle.

„Ten příklad, že si voják jde koupit do army shopu přilbu a nemůže si koupit tu lepší, na kterou by měl mít správně nárok jako na základní výbavu, ale našetřil si jenom na tu třítisícovou, tak to je prostě skoro nepublikovatelné. To mi přijde jako ostuda,“ přiznává Stropnický.

Stropnický: Problém nejsou peníze, ale špatně vypsané zakázky

Ministr obrany zároveň dodal, že nákup výstroje pro vojáky není otázkou peněz, ale špatně vypsanými veřejnými zakázkami na dodávky výstroje.

„Že nemají základní věci někteří nebo ne v tom množství, co by odpovídalo, ať už to jsou maskáče nebo někdy i boty, v tomto případě už nejde ani tak o finance, protože na to ty finance prostě musí být. A řekl bych, že i jsou, ale je to spíš způsobem soutěžení v minulých letech. To, že se soutěž vyhlásila špatně,“ podotkl ministr.

Stropnický proto vojákům slíbil, že ministerstvo obrany udělá vše proto, aby výběrová řízení byla rychlá a nenapadnutelná ze strany neúspěšných dodavatelů. Jestli se to podaří a jak rychle, prokáže až čas.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme