V Ostravě začíná divadelní festival Dream Factory. Nabídne Kukuru, Kouli či Havlovy hry

Herecké hvězdy, oceňované inscenace či nejnovější adaptace her Václava Havla, to vše přináší do Ostravy divadelní festival Dream Factory. Koná se již pošesté a během šesti dnů nabídne divákům přes dvě desítky představení. První již dnes vpodvečer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Kukura ve hře Kukura

Juraj Kukura ve hře Kukura | Foto: Činoherní klub

Vybrat si z letošního programu neměli letos divadelní fanoušci vůbec jednoduché. Nejen kvůli velké koncentraci zajímavých a oceňovaných titulů, ale i proto, že některé z nich byly téměř okamžitě vyprodané.

Tak je tomu třeba v případě kultovní hry Dejvického divadla Spřízněni volbou. Na řadu dalších lákavých titulů však ještě vstupenky jsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaký bude letošní ročník ostravského divadelního festivalu Dream Factory, se zajímala redaktorka Kateřina Daňková

„Snažíme se vždycky vybrat inscenace, které by měl ostravský divák opravdu vidět, inscenace, které pak v konečném důsledku získávají Ceny Alfréda Radoka, Ceny Thálie, prostě ryzí herectví, špičkové režie,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Festival se o to snaží už 6. rokem a i tentokrát, zdá se, úspěšně. Nabízí nejen atraktivní program, ale i známá herecká jména.

„Z těch hvězdných jmen jsou to určitě Juraj Kukura a Veronika Žilková ve slavné inscenaci Kukura pražského Činoherního klubu, dále pak třeba Martha Issová a další – vůbec celé Dejvické divadlo už je legendární. A já se velmi těším na Sašu Rašilova a Davida Prachaře, kteří odehrají inscenaci Pomocník Walser pražského Studia hrdinů – a je to fakt herecký koncert,“ podotkl Suchánek.

To samé se dá říct i o představení královéhradeckého Klicperova divadla Koule, kde v roli vrhačky Mileny exceluje Pavla Tomicová.

Páteř letošního festivalu tvoří dvě samostatné dramaturgické linky – jedna je věnovaná Václavu Havlovi a druhá jednomu z nejlepších současných českých režisérů Danielu Špinarovi.

Martha Issová na Radiu Wave | Foto: Radio Wave

„Přivezeme Hamleta s Patrikem Děrgelem, podle mě nejúspěšnější inscenaci posledních dob ve Švandově divadle, dále Miláčka – další režii Dana Špinara – a ostravské Divadlo Petra Bezruče přispívá také do této linky, protože Dan Špinar tady dělal inscenaci Můj romantický příběh,“ doplnil Suchánek.

Milovníkům Havlovy dramatiky by pak neměl ujít 6. červen, kdy festival nabídne nejnovější adaptace jeho her.

Celkem Dream Factory uvede přes 30 představení, koncertů a filmových projekcí. Odehrají ve jak všech ostravských divadlech, tak i Domě kultury města Ostravy, Cooltouru, Staré Aréně a tradičně také v industriálním prostředí Dolu Hlubina.

Program i informaci o tom, zda se lze ještě na představení dostat, lze najít na webových stránkách festivalu zde.

Kateřina Daňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme