Nejlepším hraným filmem pro děti je Slavík, české snímky získaly na ZFF pět ocenění

Na mezinárodním Zlín Film Festivalu dnes večer rozdali zlaté a stříbrné střevíčky. O ceny za nejlepší snímky pro děti a mládež soutěžilo bezmála 170 autorů z celého světa. Nejlepším hraným filmem pro děti se stal čínsko-francouzský Slavík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan předává ocenění za nejlepší film

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan předává ocenění za nejlepší film | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Předseda mezinárodní poroty pro hraný dětský film Tomy Wigand na něm ocenil silný příběh i výpravu.

„Především vizuálně se Slavík odehrává v Číně, takže se dostáváte do prostředí, které vypadá na plátně úplně fantasticky. Další fascinující věc na tom filmu je kontrast mezi obrovskými městy a venkovskou krajinou, která vypadá jako ze středověku,“ popsal.

V kategorii hraných filmů pro mládež pak zvítězil americký snímek Králové léta.

Na zlínském festivalu rozdali celkem 16 cen od odborníků i diváků. Nejvíce – celkem čtyři – jich posbíral nizozemský film Kluci s homosexuální tématikou. Programová ředitelka Markéta Pášmová proto nelitovala, že ho zařadili do soutěže.

„To, že ten snímek získal tolik cen, podle mě znamená, že společnost to zajímá a že je to aktuální téma. Myslím si, že je natočen opravdu velmi citlivým způsobem,“ řekla.

Pro předsedkyni sekce Evropských debutů bylo její účinkování trochu překvapením. Porotkyně a herečka Anna Polívková se těšila na pohodové dětské filmy. „Opravdu jsou to temné věci, často s humorem, ale všechny ty filmy jsou víceméně smutné,“ připustila.

Hlasovaly i děti. Jejich mezinárodní porotě se nejvíce líbil film Jiřího Mádla Pojedeme k moři. Ten získal i Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon pro Petra Šimčáka. V kategorii studentských filmů zvítězil snímek Jakuba Kouřila Malý Costeau.

České filmy získaly ještě dvě další ceny. Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film dostal snímek české ilustrátorky, animátorky a režisérky Alexandry Hetmerové Mythopolis. Diváci vybrali jako nejlepší animovaný film český snímek Zuzany Brachaczkové Ty se máš!.

Na filmy i doprovodný program se letos přišlo podívat téměř 110 tisíc lidí.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme