I levnější víno může být dobré. Za 60 korun ale zázrak nečekejte, říká francouzský sommeliér

Dobré víno nemusí být moc drahé. Od vín pod 60 korun ale zázrak nečekejte. To říká francouzský sommeliér Jean-Michel Deluc, který v Česku propaguje francouzská vína, ale také ochutnává ta naše. Prý se zlepšují a chutnají mu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

červené víno | Foto: stock exchange

Jaké víno byste doporučil pro horké letní dny, aby se člověk osvěžil a přitom se neopil?

„Mělo by se pít víno lehké s dobrou, výraznou kyselinkou. Může to být třeba bílé víno, ale třeba i červené nebo růžové. Musíte se vyhýbat plným, na chuť bohatým vínům. A také vínům, která se nechávají zrát delší dobu v dřevěných sudech. Mělo by se pít víno z jednotlivých odrůd a ne směsky. Bílé to může být třeba Sauvignon, z červených například Beaujolais nebo vína z údolí Loiry.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Se sommeliérem Jeanem-Michelem Delucem natáčel reportér Pavel Novák

A co takový vinný střik? Není to barbarství míchat víno s perlivou vodou?

„Ale já mám rád střik. Je dobré, když se smíchá trocha bílého vína, měsíček citronu a sodovka. Zvláště v létě to je velmi osvěžující. Jen toho vína tam nesmí být víc, než sodovky.“

Co říkáte na mix vína s ovocnou limonádou? To se také v sommeliérských kruzích toleruje?

„Ve Francii to byla v 50.letech móda pít takové koktejly. Jmenovalo se to limonádové víno. Míchalo se bílé nebo červené s citronovou limonádou. Ale tahle móda je už dávno pryč. Možná se ale znovu vrací. Když je víno dobré, není třeba s ním tohle provádět, ale jiné víno zas takovou úpravu potřebuje.“

V létě se hodně jedí lehké zeleninové saláty. Co se hodí pít k takovým pokrmům?

„Veškerá jídla se sýrem, zeleninou a saláty z různých druhů zeleniny se dobře snášejí se suchým bílým vínem s ovocnou vůní. Může to být Sauvignon, Chardonai v lahvích, neodleželé v sudech, může to být i suchý muškát. Rozhodně jsou lepší bílá a růžová vína. V létě by se víno mělo servírovat vychlazené na 8 až 10 stupňů, protože venku na stole se rychle ohřívá. V zimě je to jiné. To se má podávat víno s teplotou 12 stupňů.

Jean-Michel Deluc (*1955) je Gaskoněc. Na sommeliéra vystudoval paradoxně ne ve Francii, ale v Cambridge. Ochutnavačem vín se stal, když si přivydělával na studia v jedné londýnské restauraci a tamní sommeliér se chystal jít do penze. Požádal Jeana-Michela, aby ho zastupovat. Pan Deluc tak má sommeliérský diplom z Británie, ale vinařský dorost učí ve Francii.

Záleží na značce vína, když si chceme opravdu pochutnat?

„Záleží na tom, kde, kdy, jak a s kým a k jakému jídlu se víno podává. Jednoduché víno, které pijete v dobré společnosti a k dobře vybranému jídlu může být fantastické a naopak velmi drahé víno a špatně vybrané jídlo, nebo nepříjemní společníci mohou požitek úplně zkazit.“

Vy samozřejmě dáváte přednost francouzským vínům, je to tak?

„Ne, kdepak. Já rozlišuji jen vína dobrá a špatná. I ve Francii můžete narazit jak na dobré, tak na hrozné víno. Pro mne tedy existují jen ta chutná, nebo nedobrá.

Co říkáte českým a moravským vínům?

„Máte hodně dobrého bílého vína. Zkusil jsem také oranžové víno. To je druh bílého vína, u kterého se šťáva nechá kvasit i se slupkou a ta dá vínu lehce oranžovou barvu. Bylo moc dobré. Zkusil jsem i několik vašich červených vín. Byl jsem překvapený, jak dobré bylo. Dřív nebylo víno z Moravy moc chutné, ale dnes už jsem opravdu ochutnal dobré víno.“

Podle vás neplatí vždy pravidlo, že čím dražší víno je, tím je lepší?

„Jsou tu dva extrémy. Vůbec nemám rád příliš levné víno, které nemá úroveň. U takového Bordeaux za 2 eura, tedy asi 65 korun, je velká šance, že to bude nedobré víno. Ale na druhou stranu nejsem ani příznivcem moc drahých vín. Chce to hledat a můžete najít velmi kvalitní víno kdekoli na světě. Ve Francii se dá koupit dobré víno už od 5 až 8 eur. Tedy asi v ceně 130 až 220 korun. Ale za 60 korun to opravdu nejde.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme