Papírové kupony místo Opencard nebudou, primátor Hudeček hledá jiné řešení

Pražané budou dál jezdit na Opencard. Primátor Tomáš Hudeček zatím s papírovými kupony nepočítá. Přechod na kupony chystal radní pro IT Jan Vašíček z TOP 09, rada města mu ale minulý týden kompetence odebrala. Opencard má nyní v gesci pracovní skupina, kterou vede právě primátor. Stále ale není jasné, co bude s celým projektem dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Tomáš Hudeček

3. celostátní sněm TOP 09, Tomáš Hudeček | Foto: Filip Jandourek

V polovině června končí Praze licenční smlouvy s nizozemskou firmou eMoneyServices, která vlastní práva k systému Opencard. Obě strany dál intenzivně jednají.

Jisté není ani to, zda Opencard neskoční úplně. Kartu Pražana by mohly nahradit papírové kupony, na které se jezdilo dříve. Tuto variantu ale město zatím smetlo ze stolu.

„Návrh řešení, které připravuje primátor Tomáš Hudeček, se zavedením papírových kuponů nepočítá,“ řekla mluvčí magistrátu Petra Hrubá s tím, že chystají řešení jiné.

Praha měla údajně připravenu krizovou variantu, podle níž by do 14 dnů mohla začít místo čipové karty vydávat papírové průkazky a kupony.

Opencard by ale zřejmě měla fungovat minimálně do konce června. Podmínkou je, že Praha zaplatí část svých závazků vůči eMoneyServices ve výši 30 milionů korun, které dluží za licence pro 250 tisíc karet.

Co s Opencard dál?

Vedení města řadu měsíců neúspěšně řeší, jak s projektem naložit dál. Vázáno je údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti. Praha se proto snaží od eMoneyServices odkoupit práva a problematický projekt provozovat sama.

Opencard stála Prahu zhruba 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu lidí, skutečných uživatelů je kolem milionu. Radní včetně primátora Hudečka za prodloužení smluv s eMoneyServices z roku 2012 čelí trestnímu stíhání. Nedávno kvůli tomu navíc Praha dostala pokutu od antimonopolního úřadu.

V souvislosti s Opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), bylo zatím odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média však upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme