Vlivný polský deník Gazeta Wyborcza slaví 25 let. Původně měl posloužit jen volbám

Před čtvrt stoletím vznikly v Polsku noviny, které se staly symbolem změny režimu v zemi. Původně sloužily jen prvním svobodným volbám, proto se i tak jmenují: Gazeta Wyborcza doslova znamená ‚Volební noviny‘. Dnes patří k nejvlivnějším evropským deníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Michnik, šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza

Adam Michnik, šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V redakci listu Gazeta Wyborcza je poměrně velkých šum. Dnes je to totiž obrovský mediální kolos, který zaměstnává na 700 lidí. Před pětadvaceti lety to ale byla skromná redakce pár jedinců.

„Gazeta vznikla proto, aby podpořila kampaň Solidarity a demokratických kandidátů před volbami 4. června 1989,“ vzpomíná Edward Krzemieň, který pracuje v Gazetě dodnes. Komunistické vedení v zemi tehdy souhlasilo, že Solidarita bude mít své noviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V sídle deníku Gazeta Wyborcza natáčel polský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„První sestava naší redakce byla skvělým mixem zkušených novinářů, absolutních amatérů a nadšenců,“ přiznává pan Krzemieň. První redakce sídlila v jedné varšavské mateřské školce.
„Po čtvrtém červnu už bylo ale jasné, že naše noviny nejsou jen předvolební záležitostí na pár měsíců. Udělali jsme z Gazety tradiční list.“

Edward Jewdokimov byl u toho, když rotačky v tiskárně vydaly úplně první číslo deníku Gazeta Wyborcza. „Cítili jsme tehdy, že něco měníme, že vzniká demokracie. Neměli jsme žádnou konkurenci. Lidé kupovali veškerý náklad. Kdybychom tiskli pět milionů exemplářů, tak se prodají,“ říká.

Gazeta Wyborcza má mimořádně povedené sídlo. V něm je i jídelna pro zaměstnance a k dispozici mají i kavárnu, posilovnu a dokonce i bazén. Dnes už to nejsou jen tradiční noviny na papíře. Ale Gazeta Wyborcza je vlivná i na internetu a na sociálních sítích.

„Naší velkou výhodou je to, že naši redaktoři mají kredit, stojí za nimi renomé listu. Toho si uživatelé internetu cenní,“ dodává tajemník všech redakcí Roman Imielski.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme