Lotyšského bouřliváka Gulbise usměrnil i český fyzioterapeut Novotný

Lotyšský tenista Ernests Gulbis dokazuje, že už dávno není barovým povalečem. Už pár let tvrdě dře, a dnes za to sklízí první velkou odměnu. Poprvé v kariéře si zahraje semifinále grandslamového turnaje - na pařížské antuce s jedním z nejlepších hráčů světa, Srbem Novakem Djokovićem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ernests Gulbis na Roland Garros

Ernests Gulbis na Roland Garros | Zdroj: Reuters

„Ne, žádný speciální mentální trénink za sebou nemám, všechno je vývoj,“ usmívá se tenista, který svou změnu přičítá možná věku či zkušenostem.

O tom, proč přestal hýřit svým talentem, už párkrát vyprávěl, a že to nejsou jen prázdná slova, potvrzuje člověk, který ho už pět let pravidelně doprovází na ATP Tour, český fyzioterapeut Michal Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český pečovatel Gulbise je fyzioterapeut Michal Novotný

„Teď už mu nemusím říkat, měl bys jít spát. Měl bys jíst tohle, neměl bys jíst tohle. Změnili jsme nejen jeho životní styl, ale i kondiční přípravu,“ říká Novotný a dodává:

„Známe se pět let, takže se mezi námi vytvořilo určité osobní pouto. Jsme přátelé. Když s někým trávíte 24 hodin denně, cestujete po celém světě, tak dochází k určitým nedorozuměním nebo hádkám. Ale i v nejlepších rodinách se lidé hádají. Někdy se někdo může probudit se špatnou náladou, druhý taky a už vznikne spor. Známe se už ale natolik, že víme, co můžeme od druhého čekat. Respektujeme se.“

Djokovič dal v dětství Gulbisovi radu, ten se jí teď začal řídit a vítězí

Číst článek

Michal Novotný byl před lety hlavním fyzioterapeutem ATP a měl v péči všechny špičkové tenisty včetně Rafaela Nadala. A tak může i srovnávat.

„Je strašně rychlý a výbušný. Dokáže obsáhnout celý kurt. Teď musíme zapracovat ještě na výdrži. Je silný. Myslím, že má jeden z nejlepších bekhendů na okruhu. Každý tenista, ať už je to Nadal nebo Djoković, pracuje na vylepšování. I u něj je spousta věcí, na kterých je potřeba ještě pracovat a na kterých pracujeme.“

Ale už to prý není tolik práce jako na začátku, přiznává fyzioterapeut Michal Novotný.

„Víc práce jsem měl, než jsem poznal, co jeho tělo potřebuje. To trvalo tak dva roky, kdy jsem na něm pracoval tři hodiny denně. Teď už to trvá tak 45 minut a je to jen takové dolaďování a prevence. Dřív jsem cestoval s taškou vážící 25 kg, teď už jen s palubní taškou. Vše, co potřebuju vědět, mám v hlavě a co potřebuju udělat, udělám rukama.“

Kdoví, třeba teď Michal Novotný přece jen bude mít nějaké zavazadlo na letišti v ruce. Pokud bude Lotyš Ernests Gulbis pokračovat ve svých výtečných výkonech, není vyloučené, že si odtud z dvorců Rolanda Garrose nějakou cenu odveze.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme