Češi volí své europoslance. Kandidáty vybírají z 38 stran, hnutí a koalic

Ve 14 hodin začaly v Česku volby do Evropského parlamentu. Ve hře je 21 křesel z celkového počtu 751. Tradičně je to také test spokojenosti občanů s politikou parlamentních, hlavně vládních stran. Na výsledky si počkáme až do nedělních 23 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu a referendum na Praze 7

Volby do Evropského parlamentu a referendum na Praze 7 | Foto: Filip Jandourek

Podle analytiků není moc pravděpodobné, že by letošní eurovolby v Česku přiměly k hlasování více než obvyklou třetinu voličů.

Odborníci stranám vytýkají, že jejich volební témata moc netáhnou a že mají málo návrhů, jak prosadit změny v Evropském parlamentu.

Průměrnému kandidátovi na europoslance je 47 let. Jen asi čtvrtina z nich jsou ženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách do EP mluvil na Radiožurnálu unijní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska, svůj pohled přidal také komentátor ČRo Petr Nováček

Povolání kandidátů se podle Jana Cieslara z Českého statistického úřadu zjišťuje velmi obtížně:

„Každý z kandidátů může uvést to, co sám chce. Takže někdo udává své konkrétní povolání, někdo uvádí OSVČ, někdo může napsat, že je občanský aktivista,“ říká Cieslar.

Sociolog Jan Hezmann ale říká, že účast v evropských volbách je obvykle nižší než ve volbách do národních parlamentů prakticky v celé Evropě.

Evropský parlament ovlivňuje 70 procent legislativy. Přesto volby netáhnou

Číst článek

„Výjimkou jsou státy, kde je účast povinná, jako Belgie. Ovšem je to dáno charakterem toho, co se volí. Řadě lidí je Evropský parlament poměrně vzdálený,“ dodává Herzmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byl Jiří Prox z Českého statistického úřadu, který má na starosti zpracování výsledků voleb

V pátek a v sobotu volí Češi europoslance potřetí. V roce 2009 přišlo k volbám přes 28 procent lidí a v roce 2004 byla účast podobná. Po celé republice je přes 14 a půl tisíce volebních okrsků.

Přesto svým hlasováním můžou Češi ovlivnit výběr nového předsedy Evropské komise i to, jaké budou evropské předpisy, které se pak odráží v českých zákonech.

Evropský parlament - pravomoci | Foto: Michal Jindra

Sociologové ale u eurovoleb předvídají menší závislost na počasí. Zkrátka, kdo chce jít k eurovolbám, o politiku se zajímá a čas si udělá. U těchto voleb se zásadně liší způsob, jakým se veřejnost dozví výsledky.

Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. K volbě opravňuje platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

„Při volbách do Evropského parlamentu nebudou zveřejňovány průběžné výsledky. Zákon to zakazuje, nařizuje volebním orgánům mlčenlivost až do doby uzavření poslední volební místnosti v EU,“ vysvětluje Jiří Prox z Českého statistického úřadu.

Volby do Evropského parlamentu | Foto: Filip Jandourek

To bude v neděli těsně po 23. hodině. Bude se čekat, až se odvolí v Itálii. Poté zveřejní Český statistický úřad výsledky na výsledkovém webu.

„V pondělí dopoledne tyto výsledky schválí státní volební komise a oficiálně je vyhlásí ve sbírce zákonů. Měly by být definitivní, ale do deseti dnů po vyhlášení je možné podat k nejvyššímu správnímu soudu návrh na neplatnost volby některého kandidáta,“ dodává Jiří Prox.

Volby do Evropského parlamentu a referendum na Praze 7 | Foto: Filip Jandourek

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

Lenka Jansová, Ondřej Houska, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme