Krkonoše přiblíží turistům své krásy a unikáty také krátkými filmy

To nejvzácnější ze svého bohatství zpřístupní Krkonoše zájemcům i na dálku. Právě v těchto dnech pracuje v nejstarším českém národním parku štáb filmařů. Za přísného dohledu botanika Jana Štursy a v režii Petra Mikšíčka natáčí padesát videí o krásách a přírodních fenoménech, které Krkonoše turistům nabízejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších | Foto: Kamila Antošová

Krátká videa si pak každý bude moci najít na internetu. Jeden z prvních dílů se věnuje oblasti Sluneční stráně, kde v hojné míře rostou chráněné a ohrožené druhy rostlin. A kde ještě kvetou orchideje.

„Cílem tohoto projektu, kterému pracovně říkáme Minuty z krkonošské přírody, je padesát, minutu až minutu a půl dlouhých klipů, které potom budeme vysílat,“ říká mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný, který má projekt na starosti, a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak budou krátké dokumenty o krkonošské přírodě vypadat, zjišťovala Lucie Husárová

„Naším záměrem je, aby to odvysílala i Česká televize. A pochopitelně budeme celé klipy umisťovat přes Facebook a přes náš youtube profil, takže si je kdokoliv kdykoliv bude moci prohlédnout.“

Natáčet se tak bude po celých horách, protože padesát dílů pokrývá padesát různých fenoménů Krkonoš, jako jsou například právě orchideje na Sluneční stráni.

Na louku, která je oplocená kládami, se za normálních okolností vůbec nesmí. Štáb Petra Mikšíčka má ovšem výjimku.

„Je to o zajímavostech a krásách Krkonoš z takového toho detailnějšího pohledu. Většinou člověk jde za velkými turistickými cíli a ty drobnosti a nejcennější věci mu často unikají. Tak o tom tohle je,“ shrnuje Petr Mikšíček a pokračuje:

„A proč jsem tady já, Krušnohorec v Krkonoších? Je to asi z toho důvodu, že mě hrozně baví hory a Sudety a natáčení. Měl jsem to štěstí a tu kliku, že mě oslovili, tak jsem to s radostí vzal.“

Petr Mikšíček | Foto: www.znkr.cz

Na správnost textů, kterými moderátoři přibližují krásy severních hor, dohlíží botanik Jan Štursa.

„Pro mě bylo akorát těžké se vypořádat s tou nějakou minutou a dvaceti vteřinami, protože to je strašně krátká doba,“ popisuje Jan Štursa a uzavírá:

„A když toho člověk ví za ta léta tolik, což se mi poštěstilo, tak ono potom za minutu nacpat nějaké informace, aby to nebylo rychle, aby to bylo vtipné, aby se lidé něco dozvěděli, to bylo docela pracné. Ale scénáře jsou napsané, teď ještě to natočit a pak už diváku, posuzuj!“

Lucie Husárová 1, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme