Počet českých firem na rumunském trhu se za poslední roky zdvojnásobil

České podnikatele přitahuje rumunský trh. Potvrzuje to vysoká bilance vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi i rostoucí počet českých firem v Rumunsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bukurešť

Bukurešť | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Český vývoz na rumunský trh táhne hlavně automobilový průmysl. Loni se celkový vývoz osobních aut zvýšil o víc než 5 procent.

Rumunské podniky a úřady ale nemají zájem jenom o auta. Nakupují třeba i trolejbusy české výroby. V minulosti s nimi uzavřela lukrativní kontrakty například Škoda Electric. Podle mluvčího Michala Tobrmana dodává vozidla hlavně do velkých měst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co české podnikatele láká na rumunském trhu, zjišťoval redaktor Jan Beneš

„V posledních letech jsme do Rumunska dodávali 50 nových trolejbusů do Temešváru, rovněž jsme se podíleli na dodávce nových trolejbusů do města Baia Mare. Další možností by zde mohl být trend elektromobility a elektrobusů,“ říká Michal Tobrman.

Na rumunském trhu aktuálně působí asi sedm stovek českých firem. To je podle deníku E15 zhruba dvojnásobek oproti roku 2007. Rumunská vláda přitom láká firmy na to, že ekonomika oživuje a připravuje pro investory nové příležitosti.

Trh se tak pro některé z nich stává perspektivnějším než tradiční exportní země, kde je rostoucí konkurence. Byznys je otevřený i pro firmy ze stavebnictví a zpracovatelského průmyslu, jak potvrzuje zástupce ministerstva průmyslu a obchodu v Bukurešti Michal Holub.

„Rumunsko má podobnou historii vzniku a vývoje průmyslové základny a zpracovatelského průmyslu, oproti České republice disponuje bohatými nalezišti surovin. V současné době se ekonomika zase začíná oživovat,“ upozorňuje Michal Holub.

ČEZ, Zentiva i Hamé

Dalším oborem, zajímavým pro české firmy, je například energetika - konkrétně modernizace tepláren a vodních elektráren. Rumunský trh je z pohledu zahraničních investic důležitý třeba pro ČEZ, který je v zemi významným producentem větrné energie.

K největším velkým a středním investorům tam patří i Zentiva, Hamé nebo PPF Investments.

Růst vzájemné obchodní výměny mezi oběma zeměmi pokračuje i letos a vyšší bude zřejmě i v příštím roce. Zdejší vývoz do balkánské země se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o víc než 25 procent na zhruba 132 milionů eur.

Do země by navíc mohli podle analytiků vstoupit i další čeští investoři nebo výrobci. Připraveným podnikům podle odborníků příliš velká rizika nehrozí. Zásadní roli ale sehrává i výběr solidního obchodního partnera.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme