Vláda připravuje vlastní návrh zákona o pomoci v hmotné nouzi

Poslanci podpořili senátní návrh, který má vyřešit zneužívání doplatků na bydlení v ubytovnách. Provozovatelé ubytoven by měli dostávat doplatky jen na jednu místnost nebo byt. Teď je mohou čerpat podle počtu ubytovaných. Senátní novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi teď projedná sociální výbor. Vláda přitom připravuje vlastní návrh zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

Jeden z předkladatelů senátního návrhu, Jaroslav Zeman z ODS, se domnívá, že novela ušetří státu až dvě miliardy. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD ale úspora nebude tak velká.

„To by skutečně byla obrovská úspora. To, čemu my chceme zabránit, jsou nesmyslně předražené nájmy na ubytovnách. Ale doplatek na bydlení, který se vyplácí do ubytoven, tvoří pouze okolo třetiny doplatku na bydlení. Takže já se nedomnívám, že úspora bude tak velká,“ říká.

Vládní verze podle Marksové nabízí více řešení problému se zneužíváním doplatků.

„Vládní novela řeší ještě další věci, zejména navázání dávky a její výše na určité standardy kvality bydlení. Počítá se více se součinností hygieniků a také třeba upravuje přechodné období pro ty, kteří ubytovávají, aby stihli standardy splnit,“ popisuje ministryně.

Vláda bude svoji verzi zákona o pomoci v hmotné nouzi řešit v červnu.

kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme