Online studium nabízí jediná škola v republice. Maturanti jsou prý úspěšní

Školní inspekce prověřuje soukromou střední školu v Mladé Boleslavi, která jako jediná v České republice nabízí maturitu bez předchozího studia nebo maturitu se studiem po internetu. Tento způsob výuky zákon umožňuje a vedení školy ho považuje za zcela srovnatelný s denním nebo dálkovým studiem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

26letá Jana se ve škole objevila za celou dobu studia jen dvakrát. Nestuduje přitom dálkově ani nemá výjimku – učí se jen a pouze po internetu. Teď skládá maturitu.

Kdysi studovala na brněnském gymnáziu, v 15 letech ale odešla z domova a přestala chodit i do školy. „Měla jsem jinou představu o životě a vydala jsem se jinou cestou, tak to dnes zkrátka musí člověk dohánět,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O netradiční metodu výuky se zajímal reportér Ľubomír Smatana

Studenti mladoboleslavské střední školy dostanou rozvrh a podle chuti nebo zájmu se hlásí na jednotlivé hodiny, které vede i ředitelka Alexandra Varclová. Všichni se připojí na internet a výuka začíná.

„Jak stojíte ve škole před tabulí, tak úplně stejně já sedím před počítačem. Všichni studenti mě slyší, já slyším všechny studenty a oni se slyší navzájem. Současně vidí na obrazovku, kterou jim mohu sdílet. To, co mám na ploše svého monitoru, všichni vidí,“ ukazuje ředitelka.

Výuku po internetu české zákony umožňují, ovšem škola v Mladé Boleslavi je jediná, která se do projektu pustila. Majitelka školy zdůrazňuje, že studium i maturita jsou plnohodnotné.

Úspěšnost? 97 procent

Za pravdu jí dává předseda maturitní komise Jan Vorlíček, který není zaměstnancem školy: „Z toho, co jsme teď za týden viděli, tak kvalita studentů je lepší než průměrná.“

„Inspekce při kontrole maturit nezjistila žádná pochybení, ale následovat bude ještě jedna kontrola, která se zaměří na průběh jednotlivých zkoušek během června,“ dodává mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

Online studium na soukromé škole v Mladé Boleslavi vyšlo studentku Janu na zhruba 25 tisíc korun ročně. Maturitu tento týden zdárně složila a může se hlásit na vysokou. Vedení školy se ostatně pyšní tím, že u zkoušky dospělosti uspěje 97 procent studentů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme