Ostravský lobbista Dědic je venku z vazby. Složil čtyřmilionovou kauci

Ostravský lobbista a podnikatel Martin Dědic dnes opustil vazební věznici. Policisté ho dál budou vyšetřovat na svobodě. Dědice obvinili z několika trestných činů, mimo jiné z ovlivňování zakázek i přijímání mnohamilionových úplatků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle dozorujícího státního zástupce Víta Koupila obviněný Dědic složil před propuštěním čtyřmilionovou kauci a vyšetřovatelé mají i další záruky.

„Důvod nespočívá v tom, že by nějakým způsobem byla důkazní situace zeslabena v té věci, ale vychází z toho, že je nahraditelný jinými instituty, a to kombinací peněžité záruky, dohledu probačního úředníka, zákazu vycestování z České republiky a písemného slibu,“ řekl Koupil.

Kvůli manipulaci veřejných zakázek dopravního podniku a městské nemocnice v Ostravě je obviněno osm lidí a čtyři firmy. Dědic byl jako jediný ve vazbě, a to od 28. března. Podnikateli hrozí až 12 let vězení.

Obvinění podle policie ovlivňovali o zakázky na dopravní prostředky a u nemocnice zakázky na stavební práce a dodávky zdravotnického materiálu. Společnost spojená s lobbistou Dědicem prý měla firmám zajišťovat vítězství v tendrech, za což dostávala úplatky. Získala tak údajně 30 milionů korun.

Martin Hromádka, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme