V Hradci Králové mají bezpečnostní stojany na kola, lidé je ale používají nesprávně

Krádeže kol a město Hradec Králové. Tohle spojení si není zrovna cizí. Spíš naopak. Královéhradecká policie řešila v posledních třech letech každoročně vždy více než šest stovek případů ukradených kol. Magistrát města proto teď upozorňuje na to, co mohou cyklisté v Hradci používat, aby zlodějům nedali šanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamčená kola před budovou magistrátu v Hradci Králové

Zamčená kola před budovou magistrátu v Hradci Králové | Foto: Lucie Valášková

Před budovou královéhradeckého magistrátu stojí přibližně deset kol. „Správně zamčeno není ani jedno z nich,“ ukazuje Marek Šimůnek z magistrátu.

„Třeba toto kolo sice stojí u bezpečnostního stojanu, nicméně je zabezpečeno běžným zámkem, takže odcizení je velmi jednoduché,“ upozorňuje.

„Jde o to použít takzvanou jednostrannou cylindrickou vložku, která je běžně k sehnání. Kolo obepnu takovouto zahnutou trubkou, která je součástí stojanu, vložím cylindrickou vložku a zamknu. Vejdeme se do stokoruny,“ radí Šimůnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostní stojany na kola v Hradci Králové se zajímala reportérka Lucie Valášková

Ukrást takto zamčené kolo je podle něj velmi obtížné. Zloděj by musel být vybaven rozbruskou, autogenem, možná dokonce jeřábem, kterým by odvezl celý stojan. A ten je navíc připevněn napevno k chodníku.

Obdobné stojany jsou kromě magistrátu třeba také u lékařské fakulty, v Šimkových sadech, u městského bazénu, u lázní, úřadu práce, pedagogické fakulty, koupaliště i ve fakultní nemocnici.

„Stojany jsou tady už zhruba deset let. Jsou využívány hojně, ale ne správně. Proto se snažíme občany upozorňovat na správné zamykání kol,“ dodává Marek Šimůnek.

Město Hradec Králové rozjelo preventivní akci s názvem Zamkněte to lépe. Během června budou pracovníci magistrátu na kola ve městě lepit letáky s návodem, jak správně používat bezpečnostní stojany.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme