Golfové hodiny jsou k dispozici i za 200 korun, takové ceny ale dělají klubům problém

Je to přibližně pět let, co si Česká golfová federace dala za cíl získat za pár let sto tisíc hráčů. Realita je zatím úplně jiná, v České republice je přibližně 55 tisíc registrovaných golfistů a každý rok přibude zhruba jeden tisíc. Masovému nárůstu paradoxně nepomáhá ani v současnosti čím dál častější snaha nabízet golf třeba za 200 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golf

Golf | Foto: Creative Commons, Lilrizz

„Chtěl jsem si najít takový sport, kde se moc nezapotím a nebudu muset podávat žádné extra výkony,“ vysvětluje amatérský golfista Pavel, proč si vybral právě golf.

Na greenech je zatím nováčkem, s jednotlivými údery se teprve seznamuje, ale jednoho si všiml hned. Začít s golfem mu přijde levnější, než začít třeba s lyžováním. „Za 200 korun nabízejí dvě lekce s trenérem včetně půjčení holí i míčků,“ vypočítává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problémy golfových klubů s nízkými cenami pro začátečníky se zaměřil reportér ČRo Martin Charvát

„Dnešní nabídka je daleko zajímavější než před deseti lety,“ připomíná předseda České golfové federace Zdeněk Kodejš, ostatně sama federace jeden takový projekt pod názvem Hraj golf, změň život před pěti lety spustila.

Jedním z klubů, které se do něj zapojily, je také pražský Chateau St. Havel a podle manažerky Ivany Peterkové měla akce zatím poměrně slušný ohlas.

„V prvním roce jsme odučili více než 700 hráčů, z toho v našem klubu zůstalo zhruba padesát, kteří si poté zaplatili pokračující kurz s trenérem a jsou i nadále našimi členy,“ popisuje, z čeho mají sami účastnící projektu radost, ale areály dost zabolí.

Za 300 korun se totiž každodenní sekání či hnojení i malého areálu nezaplatí, už vůbec ne pak samotný trenér. „Nic není zadarmo. Někdo podporu musí dát,“ dodává Zdeněk Kodejš.

Když začátečník nevydrží, klub počítá ztráty

„Do projektu Hraj golf, změň život jsme šli s tím, že to nebude rozhodně výdělečná činnost. I trenéři souhlasili, že budou učit za malou odměnu. Věděli, že bude potom na nich, jestli hráče namotivují tak, aby ho dál trénovali,“ poodhaluje Ivana Peterková.

Pokud ale trenéři neuspějí a nový golfista se nerozhodne obětovat více než pár set korun, je pro ně takový nováček prodělečný.

„Je to nástroj přilákat lidi, aby si to zkusili. Jinak je totiž jasné, že golfové hřiště nepostavíte a nemůžete udržovat zadarmo,“ doplňuje Zdeněk Kodejš.

Ze slov předsedy České golfové federace se dá snadno usoudit, že golfové začátky už levnější nejspíš nebudou. Naopak se nabízí otázka, jestli jsou všechny golfové kluby v České republice tak bohaté, jak se o nich říká.

Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme