Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Vítězem voleb do Evropského parlamentu je v České republice hnutí ANO. Získalo 16,1 procenta hlasů a 4 mandáty. Česko má z celkem 751 křesel v europarlamentu nárok na 21. Těsně na druhém místě skončila TOP 09 a Starostové s necelými 16 procenty. Až třetí je nejsilnější vládní strana ČSSD, která dostala přes 14 procent hlasů. Své kandidáty vyšlou do Evropského parlamentu ještě čtyři další strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci hnutí ANO v čele s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou (druhý zleva) a předsedou hnutí Andrejem Babišem (vlevo) sledovali výsledky voleb do Evropského parlamentu. Třetí zleva na snímku je Martin Stropnický

Zástupci hnutí ANO v čele s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou (druhý zleva) a předsedou hnutí Andrejem Babišem (vlevo) sledovali výsledky voleb do Evropského parlamentu. Třetí zleva na snímku je Martin Stropnický | Zdroj: ČTK

Bezmála 11 procent hlasů dostala KSČM, křesťanští demokraté mají necelých deset procent, ODS 7,7 procenta hlasů a Strana svobodných občanů 5,2 procenta.

Přepočteno na mandáty - ANO, TOP 09 a Starostové a ČSSD si rozdělí po čtyřech křeslech, tři europoslance budou mít komunisté a lidovci, dva kandidáty prosadila ODS a jednoho Strana svobodných občanů, která se tak poprvé probojovala do vysoké politiky.

Kandidát na šéfa Evropské komise Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters

Tři desetiny procenta chyběly k úspěchu České pirátské straně, která chce - stejně jako Strana zelených - podat ústavní stížnost a bude žádat zrušení požadované pětiprocentní hranice.

Andrej Babiš: Vítězství ANO ve volbách do europarlamentu je pro nás překvapením

Číst článek

Ze všech kandidátů nejvíce preferenčních hlasů - konkrétně 77 724 - získal Jiří Pospíšil, kandidát TOP 09 a Starostů. Druhý v pořadí - Jan Keller za ČSSD - má o 20 tisíc preferenčních hlasů méně.

V Evropském parlamentu stále převažují pravicové strany. Radikálních ale přibývá

Číst článek

K urnám přišlo v Česku 18,2 procenta voličů. Voleb do Evropského parlamentu se v celé EU zúčastnilo 43,11 procenta voličů. Zájem o europarlament se od roku 2009 prakticky nezměnil, tehdy byla účast 43 procent.

Lidé v Bruselu sledují výsledky voleb do Evropského parlamentu | Foto: Reuters

Volby do EP 2014: počty hlasů | Foto: Český rozhlas

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme