V Londýně začíná globální summit o ukončení sexuálního násilí v konfliktech

Herečka Angelina Jolie předsedá globální schůzce o zastavení sexuálního násilí v konfliktech. Summit začíná dnes v Londýně a je největší akcí svého druhu v dějinách. Přinést má výzvu 140 státům, aby se sexuálního násilí zřekly už ve svých vojenských doktrínách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězy svázaná žena (ilustrační foto)

Řetězy svázaná žena (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Znásilňování žen během konfliktů by mělo být odstraněno ze světového arzenálu krutosti,“ vyzývá hostitel akce, britský ministr zahraničí William Hague.

Ten se v otázce, která je podle něj „ostudou všech mužů“, dlouhodobě angažuje. Podle Haguea se terčem znásilnění třeba během bosenského konfliktu stalo 50 tisíc žen, z nichž prakticky žádná se nedomohla spravedlnosti.

Britská vláda už na zastavení sexuálního násilí v ozbrojených střetech věnovala 140 milionů liber. V předvečer summitu ale některé nevládní organizace obvinily londýnský kabinet z pokrytectví. Kritizují zacházení s válečnými uprchlicemi, které se staly oběťmi znásilnění a hledají v Británii azyl.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme