Opozice zablokovala jednání o penzích kvůli nepřítomnosti ministryně Marksové

Sněmovna dnes oproti očekávání neprojednala ve druhém čtení vládní novelu o zvyšování důchodů. Zabránily tomu opoziční ODS a TOP 09. Vadilo jim, že při projednávání chyběla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Ministryně Michaela Marksová se řádně omluvila. Byla na konferenci mezinárodní organizace práce v Ženevě. Ve sněmovně ji proto zastoupil její stranický a vládní kolega, ministr vnitra Milan Chovanec.

Vládní návrh na valorizaci důchodů tak za ni ve druhém čtení načetl právě on.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Poslanecké sněmovny sleduje redaktorka Jana Čermáková

Podle TOP 09 ale jde o tak důležitou normu, že se její projednávání bez přítomnosti šéfky resortu neobejde. Nejdřív proto požádala o odročení.

„Dávám procedurální návrh, aby se tento bod přerušil do příchodu paní ministryně. A skutečně bych naléhavě prosil vládu, když jsou to klíčové materiály – já nebudu škodit u jakýchkoli formálních materiálů – že by tady skutečně měli být ministři přítomni a obhajovat to,“ řekl místopředseda TOP 09 a Starostů František Laudát. Jeho návrh ale neprošel.

A tak Občanská demokratická strana využila možnost, kterou jí dává jednací řád Poslanecké sněmovny, a vzala si dvouhodinovou přestávku na jednání klubu.

Vláda hledá způsob, jak se vyhnout žalobám kvůli ukončení druhého důchodového pilíře

Číst článek

V tu dobu už ministryně Marksová ve sněmovně byla, přesto pravicová opozice ve zvolené taktice pokračovala. Vystoupil pro změnu předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek.

„Osobně jsem velmi šťasten, že konečně vidím na schůzi Poslanecké sněmovny paní ministryni práce a sociálních věcí. Skutečnost, že paní ministryně nebyla přítomna na bodu, který pokládáme za stěžejní pro ministra práce a sociálních věcí, nás vykolejila do té míry, si dovoluji požádat o 30minutovou přestávku pro klub TOP 09,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O valorizaci penzí mluvily na Radiožurnálu Radka Maxová, poslankyně hnutí ANO, členka expertní komise pro důchodovou reformu, a Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a členka poslaneckého podvýboru pro penzijní reformu

A tím pro dnešek jednání o důchodech definitivně skončilo. Na odpoledne už totiž měli poslanci na programu jiné zákony. Ministryni Marksovou jednání opozice rozčílilo.

Řekla, že byla na předem plánované zahraniční služební cestě na konferenci Mezinárodní organizace práce v Ženevě. Kdyby tam prý nejela, bylo by to skandální, a vrátila se přesně tak, jak slíbila. Jednání ODS a TOP 09 označila za obstrukce.

„Měla jsem dopředu zažádáno o zařazení pevných bodů, což je tady úplně běžná praxe, kterou ministři využívají. Já tady jinak normálně pořád sedím. Vrátila jsem se tak, jak bylo dopředu řečeno, řekla jsem, že tady ve středu v 11.30 budu, a také jsem tady byla. Oni obstruují neustále,“ uvedla.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme