Praha se odvolala proti milionové pokutě od ÚOHS za chyby v projektu Opencard

Praha odmítá platit milionovou pokutu, kterou dostala od antimonopolního úřadu za chyby v projektu Opencard. Proti sankci se odvolala. Případ bude řešit rozkladová komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Hlavní město má podle ÚOHS zaplatit milionovou pokutu za smlouvy, které uzavřelo s firmou Haguess v roce 2012 bez výběrového řízení. S tím ale magistrát nesouhlasí.

„Proto jsme se proti tomuto rozhodnutí odvolali. Jsme toho názoru, že současná rada postupovala zcela s péčí řádného hospodáře a rozhodla se nezahodit investici ve výši 1,2 miliardy korun s nutností přechodu na papírové kupony,“ říká mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Kvůli smlouvám z roku 2012 policie stíhá některé členy současné i minulé rady včetně nynějšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a exprimátora Bohuslava Svobody (ODS).

Antimonopolní úřad hlavnímu městu už dříve uložil pokutu 600 tisíc korun a Dopravnímu podniku hlavního města 500 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách. Pokuty se týkaly smluv s firmou Haguess uzavřených v letech 2007 až 2009.

Projekt Opencard stál Prahu zhruba 1,35 miliardy korun. Dosud si kartu vyzvedlo asi 1,2 milionu lidí, skutečných uživatelů je kolem milionu. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices - EMS), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Nové vedení města řadu měsíců neúspěšně řeší, jak s projektem naložit dál. Vázáno je údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti. Praha se proto snaží od eMoneyServices odkoupit práva a problematický projekt provozovat sama.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Pavla Firbacherová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme