Česko je připraveno blokovat sblížení Albánie s EU kvůli sporu ČEZ

Česká republika je připravena zablokovat, aby Albánie získala status kandidátské země Evropské unie kvůli sporu firmy ČEZ s albánským státem. Uvádějí to vysoce postavené unijní zdroje. Albánie loni ČEZ odebrala licenci a firma kvůli tomu vede s Tiranou mezinárodní arbitráž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Evropská komise na začátku června doporučila udělit Albánii status kandidátské země, o kterém má jednat summit Evropské unie na konci měsíce.

Podle zdrojů ČTK se české straně nelíbí, že rozhovory mezi Albánií a ČEZ ve Vídni nikam nepostupují. Už před časem vyslala Albáncům signál, že by tento spor mohl mít vliv na schvalování přidělení statusu kandidátské země. Ten musí odsouhlasit všech 28 členských zemí unie.

O tomto problému se ještě povedou jednání, Česko je ale údajně v krajním případě připraveno sáhnout i k blokování albánských aspirací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O roli české vlády ve sporu firmy ČEZ s Albánií mluvil na Radiožurnálu Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

"Každá země, která důvěryhodně plní své závazky, má právo postupovat na cestě evropské integrace a pevně věříme, že se Albánii podaří na té cestě se posunout," napsal ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

V rozhovoru na Radiožurnálu však popřel, že by vláda něco takového řešila. „Vláda o ničem takovém nejednala, nebylo to dnes na pořadu dne. Vláda rozhodně nebude rozhodovat podle jednoho sporu jedné konkrétní firmy s albánskou vládou," uvedl.

„To je věcí ČEZu. Spor je řízený standardně, běží tam mediační jednání, existuje memorandum mezi albánskou vládou a ČEZem, jak a kdy se má problém řešit a diskuse zatím pokračují podle harmonogramu. Pro vstupování vlády není žádný důvod,“ dodal.

Sobotka: O podpoře budeme teprve jednat

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že vláda bude o podpoře Albánie coby kandidátského státu Evropské unie teprve jednat.

„Českou republiku v této souvislosti v každém případě bude zajímat otázka ochrany zahraničních investic v Albánii, otázka stability podnikatelského prostředí, otázka pokroku boje s organizovaným zločinem a korupcí,“ řekl Sobotka a dodal:

„My trváme na tom, že každá země, která získá kandidátský status, by měla splňovat podmínky pro udělení takového statusu. Nepochybně to budeme zkoumat i v souvislosti s Albánií.“

ČEZ se brání mezinárodní arbitráží

Albánie o kandidátský status požádala v roce 2009, proces jejího přibližování unii ale ovlivnila pomalost reforem justice a boje s korupcí a zločinnosti v balkánské zemi.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur, dnes asi 2,8 miliardy korun, koupila 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje.

Loni v lednu odebral albánský regulační úřad společnosti licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Česká firma pak v květnu zahájila mezinárodní arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovaly Česko i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky.

V ní ČEZ požaduje náhradu škody za to, že nebyla ochráněna jeho investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Česká vláda už dříve postup albánských úřadů kritizovala.

Zahraniční majetkové účasti skupiny ČEZ | Foto: Michal Jindra

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme