Park miniaturních památek Boheminium u Mariánských Lázní slaví 15 let od založení

Nejenom letní slunovrat, ale také patnácté narozeniny slaví v těchto dnech park miniatur Boheminium u Mariánských Lázní. Dnes i zítra je tam připravena pestrá zábava. Bude také odhalen nový model, který rozšíří řadu dosavadních exponátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miniaturní model hradu a zámku Bečov v zahradním muzeu Boheminium

Miniaturní model hradu a zámku Bečov v zahradním muzeu Boheminium | Foto: Pavla Sofilkaničová

Park Boheminium své brány poprvé otevřel 19. června v roce 1999. A v rámci patnáctých narozenin bude nadělovat svým návštěvníkům.

Během bohatých oslav nebude chybět odhalení nového modelu. Tentokrát to bude Národní kulturní památka zámku v Litomyšli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách v parku Boheminium informovala reportérka Pavla Sofilkaničová

„Zámek v Litomyšli je jednak památkou UNESCO, je to zase obrovský model, který trval velmi dlouho. Momentálně restaurátoři v Litomyšli dokončují jeho malování, je tam spolupráce přímo s Pardubickým krajem, restaurátorskou školou v Litomyšli a parkem Boheminium,“ prozrazuje ředitel areálu Radek Míka.

To, že zámek v Litomyšli byl v roce 1999 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, může být jen náhodná symbolika. Každopádně je určitě se na co těšit. Renesanční památka ale není jediným lákadlem, které Radek Míka na oslavy chystá. Už v pátek totiž návštěvníci mohou shlédnout unikátní divadelní představení.

„Bude to už v předvečer výročí, bude to Noc na Karlštejně. Máme tady model Karlštejna, takže to bude divadelní představení, které se bude odehrávat opravdu na modelu Karlštejna,“ doplňuje Míka.

Divadlo začíná v půl deváté večer. Součástí pátečních oslav je také ohňostroj nad Karlštejnem. Jestli bude v běžné nebo miniaturní velikosti, se už přesvědčí návštěvníci sami. Sobotní slavnosti pak pokračují celý den. Po oba dny je park otevřený do půl jedenácté večer.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme