Olomouci hrozí žaloba kvůli výměně lamp na Horním náměstí

Do sporu o výměnu lamp na Horním náměstí v Olomouci se vložili právníci spoluautora projektu rekonstrukce centra města. Primátora Martina Majora z ODS vyzvali, aby upustil od plánu instalovat na náměstí nové osvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní náměstí v Olomouci

Horní náměstí v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Podle právníka Františka Vyskočila jeho klient architekt Jan Šépka přemýšlí o žalobě a návrhu na předběžné opatření. Lampy by se pak do vyřešení sporu nemohli vyměnit.

„Jestliže bude do architektonického díla jakkoli necitlivě zasaženo, čímž mám na mysli, že budou odstraněny původní lampy a budou nahrazeny zcela nevhodnými běžnými lampami, logicky dojde k degradaci díla,“ varuje právník František Vyskočil.

Radnice přesto chce podobu osvětlení na Horním náměstí vyřešit. Před časem dokonce v centru Olomouce zkoušeli lampy, které osvětlují část Dolního náměstí. Proti jejich instalaci u radnice jsou památkáři a autoři rekonstrukce Horního náměstí.

Město má ale jiný názor: „Lampy, které v tuto chvíli Horní náměstí osvětlují, nejsou ty původní, které prosazovali architekti, navíc jsou v nedobrém technickém stavu. Problém je také, že původní osvětlení, které teď osvětluje Horní náměstí, se již nevyrábí,“ vysvětluje mluvčí radnice Radka Štědrá.

Ivo Opletal, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme