Vojáci se začali bránit proti urážkám a nenávistným komentářům na sociálních sítích

Hanlivé urážky a nenávistné útočné komentáře na adresu českých vojáků se objevují v internetových diskusích řadu let. Autoři takových výroků nešetří ani padlé příslušníky armády. Vojákům proto došla trpělivost a začali se bránit. Trestní oznámení podal člen aktivní zálohy, který tak reagoval na komentáře jednoho z uživatelů sociální sítě Facebook.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

Český voják ze základny Bagrám v Afghánistánu byl ve věži obrněného vozidla ve chvíli, kdy ho zasáhla protitanková střela. Desátník i přes zranění opětoval nepřátelskou palbu a kolegům tak pomohl dostat se do bezpečí. Američané ho ocenili za hrdinství v boji.

Jeden z uživatelů sociální sítě Facebook o něm naopak napsal, že je to žoldák, který ve svobodné zemi vraždí lidi a že mu přeje smrt. „Zelení mozci dnes nemají žádné ideály. Bojují a vraždí za prachy. Nemám k těmto prasatům žádnou úctu,“ pokračoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé na internetu hrubě urážejí vojáky a ti se proto začali bránit, zjistila Evelyna Kulíšková

Když si ale tyto komentáře přečetl Daniel Š., který slouží v aktivních zálohách, na autora podal trestní oznámení.

„Shodou okolností tam vojáci z útvaru, kde sloužím, byli, konkrétně při této operaci, takže mám poměrně přesnou představu o tom, co se tam děje, jak se to tam děje a k čemu tam dochází. A někdo, kdo ji nemá, nazývá vojáky žoldákama, vrahy malých dětí a ať tam všichni naši chlapi chcípnou, tak to mi přijde už přes čáru,“ zlobí se.

Komentář by mohl být i trestným činem

Soudce Kamil Kydalka, kterého Český rozhlas oslovil, by takový případ nejspíš řešil jako přestupek, za který by pisatel mohl zaplatit až pětitisícovou pokutu. Nenávistný komentář by se ale podle soudce mohl stát i trestným činem.

„Kdyby se tam třeba našla skupina lidí, kteří by vyzývali ostatní: tenhle člověk udělal to a to, je zapotřebí ho nějakým způsobem potrestat, a proto zapalte mu auto nebo mu dejte přes ústa pěstí, facky jsou málo a podobně. To bych už asi považoval za dost hraniční,“ říká soudce. Podobný případ prý ale zatím v Česku nezaznamenal.

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

Správkyně sociálních médií na ministerstvu obrany Miroslava Pašková upozorňuje, že slovní agrese vůči vojákům stále roste a je na čase začít se jí bránit. Pro srovnání zmínila dva roky starou kauzu z Polska.

„Postavil se tomu jistý seržant Jacek Zebryk a podal trestní oznámení. Tam se toho potom chopila prokuratura a polský ministr obrany. Velmi záhy se jim podařilo zažalovat asi sto osob. Hrozily jim pokuty a podmíněné tresty,“ připomíná.

Miroslava Pašková věří, že trestní oznámení, které podal voják aktivní zálohy, bude inspirovat i další vojáky nebo jejich pozůstalé. Autor nenávistných komentářů se podle ní po oznámení na policii ze sociálních sítí úplně stáhnul.

Evelyna Kulíšková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme