Den záchranářů v Kolíně se zaměřil víc na malé návštěvníky. Lákadlem byly adrenalinové ukázky

Asi nejvíc záchranářů na jednom místě dnes můžete potkat ve středočeském Kolíně. Město na Labi od rána hostí Den záchranářů - svátek lidí, kteří nám přijedou na pomoc v případě krizové situace. Největším lákadlem tradiční akce jsou hlavně adrenalinové akční ukázky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svou techniku na soutěži mladých zdravotníků představili také záchranáři

Svou techniku na soutěži mladých zdravotníků představili také záchranáři | Foto: Michal Trnka

Odpolední program našel zázemí u Labe, na Kmochově ostrově, kde se stala vážná nehoda, naštěstí pouze fingovaná.

„I tak to ale vypadá jako ve skutečnosti. U zdemolovaného auta jsou namaskovaní figuranti. Ozývá se tu houkání záchranářských vozidel a křik zraněných lidí. Hasiči auto rozstříhávají hydraulickými nůžkami a i záchranáři mají plné ruce práce. Pak přijde na řadu policejní vyšetřování. Vše je komentované, návštěvníci mají možnost slyšet, co se vlastně děje,“ říká redaktor Michal Trnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kolíně natáčí redaktor Michal Trnka

Připraveny jsou další ukázky. Například pořádková jednotka ukáže, jaké to je zasahovat proti demonstrantům. Potápěči se zase potopí do studené vody Labe a budou pátrat pod podvodní hladinou.

Zdravotníci, policisté i hasiči se v Kolíně každý rok chlubí nejmodernější technikou, kterou používají. Tentokrát se blýskli technickými novinkami hlavně hasiči. Na nedaleké Karlovo náměstí přivezli pomocníky, které si mohli pořídit díky evropským penězům.

K vidění je hlavně technika, kterou hasiči používají při povodních – například víceúčelový nakladač, díky kterému dokáží postavit protipovodňové hráze, nebo vyčistit říční koryto. Lákadlem jsou také menší záchranářská auta, která hasičům pomáhají například při dopravních nehodách.

Slavnostní nástup hlídek mladých zdravotníků | Foto: Michal Trnka

Pořadatelé kolínského Dne záchranářů zaměřili letošní ročník víc na dětské návštěvníky.

Ti se tak mohou stát na chvilku skutečnými detektivy a pátrat po zloději se vším všudy. „Na jednom ze stanovišť mají dokonce šanci hasit ruční stříkačkou požár. Já, ačkoli už nejsem dítě, tak jsem si to také vyzkoušel. Musím říct, že je to pořádná dřina,“ popisuje redaktor.

Záchranářská technika včetně ukázek bude na Kmochově ostrově k vidění do dnešní 17. hodiny. Potom záchranáře vystřídá hudba a na závěr velký ohňostroj.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme