Audit na ministerstvech řízených hnutím ANO odhalil problémové faktury za 16 miliard

Audit dlouhodobého hospodaření ministerstev, které teď řídí hnutí ANO, odhalil pochybení v řádech desítek miliard korun. Rezorty podle ministerstva financí zadávaly třeba zakázky firmám v likvidaci nebo bez zaměstnanců. Kvůli špatnému hospodaření chce úřad podat i trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš představil výsledky prověrek hospodaření na úřadech řízených ministry hnutí ANO

Ministr financí Andrej Babiš představil výsledky prověrek hospodaření na úřadech řízených ministry hnutí ANO | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

„Ta ministerstva porušila pravidla rozpočtové kázně v případě zakázek za asi 21 miliard. U 16 miliard jsme zjistili, že mají buď smlouvu velmi dlouhou, 10-15 let nebo tam jsou firmy, které nemají zaměstnance nebo to byly nestandardní zakázky,“ řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Úřady například proplatily faktury pěti dodavatelům, kteří měli ukončenou činnost. Celkem 34 dodavatelů je v insolvenci a 24 firem nemá žádné zaměstnance.

Přehrát

00:00 / 00:00

O téma se zajímala redaktorka Lenka Jansová

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že trestní oznámení kvůli zjištěným nedostatkům budou následovat. Důvodem jsou například některé poradenské smlouvy.

„Když někdo něco nakoupí draze, podvodně, tak by za to měl mít důsledky a zodpovědnost. Náš resort podá nějaké trestní oznámení, protože skutečně se tady nehospodařilo řádně,“ uvedl ministr.

Ministerstvo financí chce dalšímu plýtvání zamezit. Chystá třeba návrh zákona o finanční kontrole nebo novelu zákona o účetnictví. Plánuje také centrální nákupy. Třeba centrální nákup kancelářského papíru by prý na šesti ministerstvech ušetřil na 10 milionů korun.

Vlastní audity rozjeli na svých úřadech už dřív také ministři z řad sociálních demokratů a lidovců a odhalili při nich plýtvání i podezřelé zakázky. Například ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček díky kontrole objevil ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv předražené vybavení kanceláří i další problémy.

Babišovo hnutí ANO řídí kromě ministerstva financí ještě ministerstva dopravy, pro místní rozvoj, obrany, životního prostředí a spravedlnosti. Všechna ministerstva se k výsledkům auditu vyjádří až příští týden společně s ministerstvem financí.

Bývalého premiéra a ministra financí Rusnokovy vlády Jana Fischera výsledky auditu dlouhodobého hospodaření nepřekvapily. Vylučuje ale, že by se plýtvalo penězi v době, kdy byl ve vládě. Říká, že podporoval třeba myšlenku centralizovaných nákupů.

„Bohužel se ji nikdo nepodařilo zrealizovat. Na některé položky by to bylo vynikající řešení, které by nákupy jednak zprůhlednilo, a jednak zlevnilo. Já jen doufám, že se to podaří.“

Poslanec za ODS Zbyněk Stanjura byl ministrem dopravy sedm měsíců. Své hospodaření ale také hájil. „Nevíme, jak dlouhé období se kontrolovalo, kolik bylo smluv kontrolováno, jestli je to jedno procento zakázek nebo 50 procent. Já si myslím, že tyto kontroly musí být neustále, nesmí to být kampaň,“ podotkl Stanjura.

Ministra zemědělství za KDU-ČSL Mariana Jurečku výsledky auditu nepřekvapily. I na svém ministerstvu prý ukončil množství smluv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a europoslanec za TOP 09 a starosty, Stanislav Polčák ve vysílání Radiožurnálu

„Klíčové bude, jestli a jaká se zjedná náprava, jakým způsobem se bude postupovat v budoucnu.“

Europoslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák poukázal ne to, že státní správu už kontrolovala řada kontrolních orgánů, například Nejvyšší kontrolní úřad nebo finanční úřady.

„To, že samo ministerstvo financí přišlo na takováto zjištění, ukazuje na to, že mohla selhat kontrola právě těchto institucí. Pokud byl někde šlendrián, měl by být potrestán a s tím souvisí i politická odpovědnost,“ dodal Polčák.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme