Sýrie zaútočila na islamisty u iráckých hranic, nálety údajně nepřežily desítky lidí

Syrské letectvo bombardovalo pozice islamistů v iráckém pohraničí. Potvrdil to irácký premiér Núrí Málikí. Při náletech ale údajně zemřelo přes 50 civilistů. Obavy z radikálů z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě rostou i v sousední Saudské Arábii. Král Abdulláh nařídil použít k ochraně země všechna nezbytná opatření. V Iráku mezitím stále pokračuje přetahovaná mezi armádou a ozbrojenými džihádisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové iráckých bezpečnostních sil v provincii Anbar

Členové iráckých bezpečnostních sil v provincii Anbar | Zdroj: Reuters

Generál Kásim Musáví oznámil, že irácká armáda odrazila další útok na rafinérii v Bajdží.

„Zabili jsme všechny, kteří se přiblížili k obrannému perimetru. Z rafinérie se stal hrob těch zbabělých ozbrojenců,“ řekl.

Islamisté ale později obsadili ropné naleziště jen hodinu cesty od Bagdádu. Mezitím se plní uprchlické tábory. Lidé v nich většinou přespávají na zemi.

„Můžete se jít podívat na náš stan. Nic v něm není, ani termoska na vodu,“ svěřuje se matka sedmi dětí. Své domovy už muselo opustit přes milion Iráčanů.

Kvůli násilí v Iráku se plní uprchlické tábory | Foto: Reuters

Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme