Bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce poslal soud do vazby

Bývalý šéf pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý je ve vazbě. Soud ho tam poslal kvůli údajné manipulaci s tendrem na digitalizaci chorobopisů. Dbalý měl spolu s dalšími třemi obviněnými připravit nemocnici o zhruba 57 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý | Zdroj: ČTK

Okresní soud Praha-západ poslal do vazby bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Údajně se podílel na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů.

Vítěz tendru prý jen inkasoval peníze, práci přitom přenechal jiné pardubické firmě, kde měli skenování na starosti zdravotně postižení. Podle věstníku zakázek původně nemocnice předpokládala cenu 95 milionů korun, konečná cena činila 146 milionů korun bez DPH.

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly soud vyhověl návrhu kvůli možnému útěku i ovlivňování svědků. Advokát obviněného Daniel Telecký podal proti vzetí do vazby stížnost.

Obvinění kromě Dbalého čelí další tři lidé, které policie ve čtvrtek propustila z cely předběžného zadržení. Všichni jsou podezřelí z praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Server Lidovky.cz už dříve napsal, že mezi obviněnými je primář chirurgie Michal Toběrný. Obviněn byl podle iDnes.cz také Petr Kutil, bývalý ředitel Holte Medical – dceřiné společnosti ve vlastnictví nemocnice, a Emilie Bialešová, jejíž firma nemocnici vede účetnictví.

Úřady ale identitu obviněných nepotvrdily. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové pracovala čtveřice obviněných jako organizovaná skupina.

Jakub Šídlo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme