V Jižní Koreji zatkli exvelvyslance, který působil v Česku. Pomáhal prý majiteli trajektu Sewol

Jihokorejské úřady zatkly bývalého jihokorejského velvyslance v Česku a jeho ženu. Podezírají je, že pomáhali v útěku Ju Pjon-unovi, majiteli trajektu Sewol, který v dubnu ztroskotal. Při nehodě zahynulo přes 300 lidí, většinou studentů. Bývalý jihokorejský velvyslanec Gabriel Oh je Juův švagr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři | Zdroj: Reuters

O Ohovi se podrobněji rozepisují Korejské Timesy. Policie ho i se ženou zatkla už včera. Od jejich výslechu si slibuje informace o tom, kde se zdržuje uprchlík, miliardář Ju Pjong-un a jeho nejstarší syn.

Jua policie stíhá v souvislosti s obviněním ze zanedbání povinností a daňových úniků v nepřehledné síti podniků.

Gabriel Oh není Čechům tak docela neznámý. Poměrně nedávno – v letech 2010 až 2013 – totiž působil v České republice jako velvyslanec.

Teď je podezřelý, že pomáhal majiteli potopeného trajektu získat politický azyl na ambasádách v Soulu. Juovým jménem se údajně obrátil na francouzské velvyslanectví v Soulu – to však prý žádost o azyl zamítlo s tím, že Ju je trestně stíhaný.

Policie zatkla manželku uprchlého majitele jihokorejského trajektu Sewol

Číst článek

Proti Ohovi je také vedeno disciplinární řízení na jihokorejském ministerstvu zahraničí kvůli údajnému zneužití pravomocí.

To však není jediná podezřelá věc kolem Oha. On a jeho žena se podle vyšetřovatelů spojili s některými stoupenci takzvané Sekty spásy, kterou založil Ju.

I po jejích stoupencích teď policie pátrá – podezírá je, že Juovi pomohli utéct. Ve vazbě už jsou od minulého týdne dvě významné představitelky sekty.

Ju a jeho syn však stále unikají, a to přesto, že úřady za informace, které povedou k jejich zatčení, vypsaly odměnu ve výši v přepočtu skoro 12 milionů korun.

Korejské Timesy také nevylučují, že Ju má své lidi i mezi vyšetřovateli.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Helena Berková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme