Američané přijeli na soccer. Na mistrovství světa koupili skoro 200 tisíc vstupenek

Fanoušci amerických fotbalistů při remíze s Portugalskem na tribunách Areny Amazonia zdatně soupeřili s koalicí Portugalců a Brazilců. Do Manausu to mají ze všech pořadatelských měst světového šampionátu nejblíže, ale ve velkém počtu přijeli nejen tam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí fanoušci s Portugalci oblehli Manaus, ti z USA jsou v převaze

Američtí fanoušci s Portugalci oblehli Manaus, ti z USA jsou v převaze | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

I když v jejich zemi fotbal živoří ve stínu populárnějších sportů, jsou právě Američané hned po domácích Brazilcích nejpočetnějšími návštěvníky mistrovství světa.

Fandit socceru, jak tuhle hru sami nazývají, se Američané stále teprve učí, ale tady v Manausu složili zkoušku na výbornou a celé město se ocitlo v jejich obležení.

Přehrát

00:00 / 00:00

S americkými fanoušky v Manausu mluvil Jan Kaliba

Většinou spojili fotbalovou zábavu s výletem do džungle, ale celkově jich je teď v Brazílii jako much v amazonském pralese.

Možná vás překvapí, že právě Američané si koupili skoro dvě stě tisíc vstupenek na zápasy mistrovství světa, což je třikrát víc než v případě Argentinců, kteří jsou v tomhle žebříčku po Brazilcích a Američanech třetí.

„My Američané máme rádi náš americký fotbal, máme rádi náš baseball, ale tenhle turnaj, to je ve srovnání s tím něco úchvatného. Tenhle šampionát zajímá lidi po celém světě a sleduje ho víc lidí než jakoukoli jinou sportovní akci za celý rok,“ říká David.

Spojené státy přišly o výhru s Portugalci, přesto jsou blízko postupu

Číst článek

„Podívejte se kolem sebe, co je tu národností a barev, které můžete poznat, to je paráda. A taky se hraje jenom jednou za čtyři roky, což dělá fotbalový šampionát taky výjimečným. Proto miluju soccer, jde o sport, který umí zastavit i válku,“ dodává americký fanoušek.

Narážel na skoro půl století starou příhodu o návštěvě brazilského FC Santos v Nigérii, kde na několik dní utichla občanská válka, protože všichni byli zvědaví na Pelého.

Vedle Davida stojí jeho kamarád oblečený do trička americké fotbalové reprezentace. Jmenuje se Scott, je také z Floridy, ale přesto je pro něj zdejší počasí trochu kruté, protože nejradši má lední hokej a fandí Tampě Bay. Ale i soccer podle něj ve Spojených státech dostane šanci.

„Myslím, že jeho popularita poroste díky mladé generaci. Je mi 46 let a vidím to na svém synovi. Obdivuje evropské velkokluby, soccer sleduje a je do něj blázen,“ přiznává Scott.

David a Scott, američtí fanoušci v Manausu | Foto: Jan Kaliba

Američané nevzdávají šanci na pořádání MS 2022

Příznivců celosvětové verze fotbalu ve Spojených státech přibývá také se sílící hispánskou menšinou, ale přirozenou cestou to jde už léta těžko.

Do Ameriky kvůli propagaci tohoto sportu přivedli Pelého, Beckenbauera, Beckhama, teď třeba Henryho. Ani tahle jména ale nepomohla fotbalu převálcovat tradiční čtyřku, do které kromě zmíněných sportů patří ještě basketbal.

Ani pořadatelství světového šampionátu před dvaceti lety nemělo očekávaný efekt a turnaj v roce 2022 Američanům vyfoukl Katar.

„Ale ještě ho nemá. Myslím, že je to tak skandální, že Kataru pořadatelství nakonec seberou, uvidíte. FIFA už naznačila, abychom byli připravení, a nakonec dají mistrovství k nám, do Spojených států,“ přesvědčuje sám sebe o šanci pro soccer v Americe David.

Nejen on, ale asi i drtivá většina fotbalových fanoušků si marně zkouší představit mistrovství světa v Kataru, kde je přes poledne ve stínu více než čtyřicet stupňů Celsia. Tedy ještě o deset stupňů víc než nyní v Brazílii.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme