Rozsudek smrti pro Badího vyvolal v Egyptě demonstrace, dva lidé při nich zemřeli

Dva lidé dnes zemřeli v egyptské Káhiře při střetech demonstrantů s policií. Demonstrace vyvolal rozsudek smrti nad nejvyšším vůdcem Muslimského bratrstva Muhammadem Badím a dalšími třinácti vysokými představiteli tohoto hnutí. Není to v Egyptě jediný hrdelní trest nad islamisty za poslední měsíce, řada soudů však probíhá značně nestandardně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí (druhý zprava)

Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí (druhý zprava) | Zdroj: Reuters

Na dnešních demonstracích se po delší době opět srotilo větší množství stoupenců zakázaného Muslimského bratrstva. A nebylo to jenom v Káhiře.

Muslimské bratrstvo vyzývá i k dalším protestům. Síly chce soustředit na 3. července, to bude rok po svržení prezidenta Muhammada Mursího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Egyptě přiblížil tamní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Mursí zvítězil v roce 2012 v demokratických volbách, ale postupně čelil čím dál větší kritice za to, že v Egyptě zavádí islamisticky orientovaný režim. Po demonstracích a střetech jeho stoupenců a odpůrců se do věci vložila armáda.

Ta Mursího loni svrhla a tvrdě zakročila i proti následným protestům Muslimského bratrstva.

Badího zatkla policie už loni. Oficiálně dostali lidé z vedení zakázaného Muslimského bratrstva trest za to, že podněcovali k násilí a k vraždě. Mělo k tomu dojít při nepokojích, které se odehrály loni v létě v Gíze – tehdy tam před jednou mešitou zemřelo asi devět lidí.

Rozsudky ještě nejsou definitivní. Zabývat se jimi bude nejvyšší islámská duchovní autorita v zemi – velký muftí. Platné budou, pokud je potvrdí. Jasno by mělo být na počátku srpna.

Rozsudek smrti nad islamisty není v Egyptě ojedinělý, o procesech si však nelze dělat iluze.

V minulých měsících třeba padl rozsudek smrti hned nad několika sty lidmi, a to za vraždu policisty. Přitom už selský rozum říká, že jen těžko několik set lidí může zabít jednoho člověka. I když po odvolání dostalo nejvyšší trest „jen“ asi 40 lidí, i tak je to hodně.

Na druhé straně byl třeba případ policisty, který dostal deset let za to, že nechal 37 vězňů doslova se upéct na slunci, zavřené v antonu. Tento rozsudek byl navíc následně zrušený.

Tyto křiklavé případy, stejně jako množství rozsudků smrti budí pochyby o nestrannosti soudců, kteří byli všichni jmenovaní ještě za režimu Husního Mubáraka. Na nestandardní průběh soudních procesů ostatně poukazují i některé mezinárodní právní organizace.

Egyptská vláda říká, že soudy jsou nezávislé, a nemůže tedy do jejich práce zasahovat.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme