Obama žádá Kongres o půl miliardy dolarů na podporu umírněné opozice v Sýrii

Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o peníze pro umírněnou opozici v Sýrii. Částka ve výši půl miliardy dolarů (asi 10 miliard korun) se podle Bílého domu využije na výcvik a vyzbrojení opozice, což by mělo Syřanům pomoci při obraně před silami prezidenta Bašára Asada. Zároveň by tito lidé měli přispět k zastavení postupu islamistů z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Barack Obama čelí kvůli ofenzivě džihádistů v Iráku tlaku amerických zákonodárců, aby začal podnikat konkrétní kroky.

Pentagon upřesnil, že peníze mají umožnit americké armádě vycvičit a vybavit umírněnou část ozbrojené syrské opozice.

Během tří let války v Sýrii, kde povstalci bojují proti armádě prezidenta Asada, zemřely desetitisíce lidí a miliony dalších přišly o střechu nad hlavou. Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová v New Yorku varovala, že pomoc v Sýrii se nedostává k lidem, kteří ji nejvíc potřebují.

Dvě stě čtyřicet tisíc obyvatel Sýrie žije kvůli bojům v naprosté izolaci, pomoc se dostává jen k pouhému jednomu procentu z nich.

Lenka Kabrhelová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme