Nový europarlament zvolil do svého čela sociálního demokrata Martina Schulze

Předsedou Evropského parlamentu byl podle očekávání opět zvolen Němec Martin Schulz. V tajné volbě dostal 409 hlasů z celkem 612 poslanců, kteří hlasovali. Schulz byl v nedávných evropských volbách lídrem evropských sociálnědemokratických stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu. Martin Schulz

Volby do Evropského parlamentu. Martin Schulz | Foto: European Commission Audiovisual service

Existence Evropského parlamentu, kde společně zasedají poslanci z 28 zemí, je podle Schulze jedním z největších výdobytků v dějinách Evropy. Schulz je velkým zastáncem další evropské integrace.

Podle něj dokážou řadu problémů vyřešit evropské země jen společně. Kritici mu naopak vyčítají příliš velký důraz na integraci.

Martin Schulz měl jako jedno z hlavních témat volební kampaně boj proti spekulantům a daňovým únikům.

Za jeden z důležitých úkolů EU považuje boj s vysokou nezaměstnaností mladých. I proto Schulz dostal podporu svého kolegy v socialistické frakci a europoslance za ČSSD Jana Kellera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu předsedy Evropského parlamentu sledoval zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska

„Pro mě je to nejlepší z možných voleb. Nevidím důvod, proč bych měl podporovat někoho z jiných frakcí, i když se nám dva nebo tři kandidáti představili,“ vysvětluje Keller.

Kromě svých socialistů měl Schulz podporu také evropských lidovců, tedy největší parlamentní frakce. Výměnou za to zase mají socialisté v polovině července dát své hlasy Jeanu-Claudeu Junckerovi, který se má stát šéfem Evropské komise.

„Předznamenává to, že podobně snadno bude procházet velká část směrnic, když bude vládnout z komise Juncker a odsud tomu bude předsedat pan Schulz,“ kritizuje to Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

Ve frakci evropských lidovců jsou české strany KDU-ČSL a TOP 09. Její europoslanec Luděk Niedermayer nepovažuje dohodu hlavních frakcí za něco špatného. Je podle něj pro fungování europarlamentu nezbytná.

„Kdyby takové dohody neexistovaly, mohl by být parlament celé roky po volbě neakceschopný, aniž by vzniklo vedení a začal by fungovat. Myslím si, že je to nutnost,“ míní naopak Niedermayer.

Původně se Schulz chtěl stát novým předsedou Evropské komise, ale ve volbách sociální demokraty porazili právě evropští lidovci.

Schulz měl v europarlamentu tři protikandidáty z menších evropských frakcí, ti ale ve volbě neuspěli.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme