Obama slíbil Iráku pomoc v boji s islamisty. Nevyloučil ani vojenskou akci

Americký prezident Barack Obama nevylučuje žádnou z možností, jak pomoci irácké vládě v boji proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát v Iráku a Sýrii. Během bleskového postupu islamistickým milicím padla do rukou města Mosul a Tikrít. Očekává se, že další postup bude směřovat na hlavní město Bagdád.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině | Zdroj: Reuters

Rostoucí násilí v Iráku je podle prezidenta Baracka Obamy jasným náznakem, že Bagdád bude potřebovat od Spojených států i dalších zemí dodatečnou pomoc.

V zájmu americké bezpečnosti podle něj je, aby džihádisté z Iráku nevytvořili svůj opěrný bod. Americká vláda podle Obamy zvažuje „všechny možnosti", prezident nevyloučil ani vojenskou akci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zásahu USA v Iráku mluvil komentátor ČRo Jan Fingerland

Spojené státy už dříve poskytly Iráku vojenskou pomoc v podobě raket, tanků či bojových letounů. Bagdád podle amerických médií Washington žádá i o sledovací techniku a bezpilotní letadla.

Kromě Američanů slibuje Iráku pomoc i jejich soused Írán. Jeho prezident Hasan Rouhání řekl, že Íránci terorismus snášet nebudou.

Iráčtí radikálové vykradli banky a usilují o ropné rafinerie. Armáda bombarduje Mosúl

Číst článek

O dění v Iráku se dnes mluvilo i na mimořádné schůzce NATO. Aliance ji svolala na žádost Turecka, členského státu aliance, který sousedí s Irákem. Schůzka však byla podle generální tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena pouze informativní a Turecko zatím nepožaduje od aliance žádnou podporu.

Svůj vzkaz poslala i Francie, která vyzvala svět k urychlenému řešení situace. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl, že postup radikálů směrem na Bagdád zpochybnil jednotu Iráku. Podle Fabiuse to vážně ohrožuje stabilitu v regionu.

Boje rozdělily Irák na tři území, proti vládním vojskům stojí islamisté i Kurdové

Číst článek

Lenka Kabrhelová, Helena Berková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme