Praskliny a nepřirozené barvy opravují restaurátoři na freskách v kostele v Křemešníku

Seškrabování omítky se může podobat takřka objevení Tutanchamonovy hrobky. Objevitelem je v takovém případě restaurátor, který neúnavně pomocí dlátka a špachtle hledá poklad ukrytý pod omítkou. Ťukání se teď rozléhá kostelem Nejsvětější trojice na Křemešníku, kde se restaurátoři opět pustili do renovace dalších čtyř fresek. Ty už sice v 50. letech restaurátorským zásahem prošly, teď však obnovu potřebují znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurování fresek v poutním kostele Nejsvětější trojice na Křemešníku

Restaurování fresek v poutním kostele Nejsvětější trojice na Křemešníku | Foto: Andrea Kratochvílová

„Dostáváme se na původní vrstvu. Jsou tu asi dva nebo tři nátěry. Pod ním je takové lehké narůžovělé mramorování. Když se pak odstraní větší část, tak je tam pak vidět žilkování,“ popisuje restaurátor Marek Fexa.

V kostele je vše zakryté igelity. Restaurovat se budou boční malby.

„Pak půjdeme postupně směrem nahoru k odstraňování přemaleb. Jak totiž malby zrestaurovali, tak je někde trošku víc kresebně vytáhli. A to jim uškodilo. My tu kresebnost sundáme dolů. Malby jsou pak lehčí, je to taková iluzivnost baroka. Je překrásná,“ podotýká restaurátor.

Nová už je freska 12letého Ježíše v chrámu, stejně tak, bez prasklin a plísní by měly vypadat i ostatní fresky: „Doufám, že ano. Po odstranění a vyretušování opravdu vidíte, že ta freska nabude nádherný barokní charakter,“ říká restaurátor.

Opravit čtyři fresky potrvá Marku Fexovi a jeho týmu dalších restaurátorů zhruba do listopadu.

Restaurování fresek v poutním kostele Nejsvětější trojice na Křemešníku | Foto: Andrea Kratochvílová

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme