Pražskou Letnou obsadily stovky motorkářů, přijeli podpořit pořádání MotoGP v Brně

Osud závodu mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP 2015 na brněnském okruhu je stále nejasný. Brno musí do konce června potvrdit, že je schopné uspořádat motocyklovou Velkou cenu i v příštím roce. Automotodrom to podmiňuje státní dotací na takzvaný zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa ve výši zhruba 80 miliónů korun. Kvůli podpoře pořádání MotoGP v Brně se dnes sjely stovky motorkářů z různých koutů republiky v Praze na Letné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní akce motorkářů na Letné

Protestní akce motorkářů na Letné | Foto: Filip Jandourek

Brněnský závod MotoGP patří k nejnavštěvovanějším, přes 200 tisíc lidí za víkend utratí podle odhadů přes miliardu korun a jen odvody na daních jsou 200 miliónů.

„Stát z toho má největší prospěch, propagaci Česka v zahraničí, která je obrovská. Ale hlavně finanční přínos. Jen z přímých daní kolem 200 milionů korun. Takže pokud by stát přispěl na zalistovací poplatek 80 milionů, stále na tom minimálně stejnou sumu vydělá,“ říká ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky motorkářů se sjely do Prahy na Letnou kvůli podpoře pořádání závodu MoroGP na brněnském okruhu. Hostem Rž byl hlavní organizátor akce Mochal Fojtík

MotoGP může pořádat jen 18 světových okruhů a když někdo vypadne, nemá prakticky šanci se do seriálu vrátit. Stát na akci, která přináší peníze do rozpočtu, už v minulých letech přispíval a dotaci bude schvalovat i letos.

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD včera ve sněmovně řekl, že Národní rada pro sport připravila pro středeční jednání vlády doporučení podpořit letošní Grand Prix 40 miliónů korun z fondů ministerstva školství a financí. Vyšší podpora na příští rok je podle ministra otázkou jednání.

„Protože ta akce má velký význam. Poslanecká sněmovna by měla jednoznačně říci: Ano, tuto akci, která je nadsportovního charakteru, vyjmeme z podpory běžných sportovních akcí a budeme ji podporovat jako Česká republika mimořádnou položkou 78 nebo 100 milionů korun. S tím, že musí být samostatně,“ upozornil.

Ministerstvo školství nemůže dát dotaci přímo Automotodromu, ale pouze prostřednictvím takzvané národní autority mezinárodní motoristické federace, což je Autoklub, a to je vzhledem ke vzájemným antipatiím obou pánů poněkud problém. Místo aby spolupracovali, tak se obcházejí.

Ministr Chládek si proto vyžádal písemnou záruku od pana Ječmínka z Autoklubu, že letošní dotace půjdou přímo na MotoGP a nedostane je jiný sport. To by se v budoucnu mohlo vyřešit tím, že takzvaný zalistovací poplatek by promotérovi akce, společnosti Dorna, platil přímo stát.

Protestní akce motorkářů na Letné

Na podporu pořádání MotoGP na brněnském okruhu v příštím roce se dnes do Prahy na Letnou sjíždějí stovky motorkářů.

„Světový význam této akce je neoddiskutovatelný a úplně stejně je jasný přínos finanční pro Českou republiku. Chceme, aby stát nějakým způsobem podpořil sport, který v rámci ČR nemá žádnou obdobu,“ uvedl hlavní organizátor protestní akce Michal Fojtík.

„V tuto chvíli je nás tady něco mezi 500 a tisíci,“ uvedl v poledne. „Jsme tady proto, abychom podpořili a v případě, že ta podpora MotoGP nebude, přijedeme příště v ještě větším počtu,“ upozornil.

Protestní akce motorkářů na Letné | Foto: Filip Jandourek

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme