Optimističtí Libyjci po volbách věří v konec chaosu a stabilizaci země

Poměrně nízká volební účast provázela libyjské parlamentní volby. Podle předběžných odhadů dosáhla asi 45 procent. Volby jsou přesto vnímané jako vykročení z bludného kruhu chaotického přechodného procesu po svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Nový parlament by měl připravit první prezidentské volby v zemi a odblokovat současnou patovou situaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Libyi v červnu 2014

Volby v Libyi v červnu 2014 | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Hned u vchodu na nádvoří základní školy v centru Tripolisu vítá příchozí jeden z voličů. Upřímně ho zajímá, co si člověk z jiné země o průběhu voleb myslí.

Vchod přitom hlídá jediný policista s vysílačkou, po desítkách po zuby ozbrojených vojáků, kteří jsou součástí voleb třeba v sousedním Egyptě, není nikde ani památky. Volbám v Tripolisu vládne naprosto otevřená a dá se říct i pohodová atmosféra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volební místnosti v Tripolisu natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Ve škole jsou dvě volební místnosti pro ženy a dvě pro muže. Šéfem komise je ředitel této školy, kde se volby konají, a členkami komise jsou místní učitelky. Lidé tentokrát volí do parlamentu na základě individuálních kandidátů a vybrat si mezi nimi není lehké.

„My jsme si zjišťovali informace o kandidátech našeho volebního okresku tak, že jsme se ptali třeba svých už dospělých dětí. Ten znal toho, ten zase toho, a nakonec jsme si mezi těmi uchazeči vybrali takového, který má podle nás dobrý životopis," říká Wafa Gharjánová, farmakoložka, která přišla k volbám s celou svou rodinou.

Lidé ještě nejsou zvyklí na politické strany

„Tento systém nezávislých kandidátů je pro nás lepší. Lepší než systém politických stran. Nejsme totiž na strany ještě zvyklí. Možná že až budeme mít prezidenta, vzniknou dobré politické strany a bude to pak dobrý systém, teď ale určitě ne," vyjadřuje doktorka Wafa převažující názor Libyjců, že právě strany zablokovaly politický proces v zemi.

Nevzniká po oněch třech letech chaotického přechodného období mezi lidmi přece jen nostalgie po pevné ruce bývalého Kaddáfího režimu?

"Minulý režim se absolutně nesmí vrátit. Nesmí se vrátit jediná myšlenka z té doby. Žili jsme v tom 42 let. Podívejte, mně je teď padesát, prožila jsem v tom celý život. Tak si říkám, jak bych teď ráda byla dítětem a žila svůj život v nové Libyi," uzavírá trošku posmutněle doktorka Wafa.

Volby v Libyi v červnu 2014 | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme