Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner by od soudu mohl odejít bez trestu

Krajský soud v Liberci dnes pokračoval v projednávání případu exprimátora Jiřího Kittnera a dvou bývalých komunálních politiků z ODS. Obžaloba je viní z údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Státní zástupce dnes podal návrh na nepodmíněné tresty pro Jiřího Zeronika a Pavla Krenka. Jiřího Kittnera chce zprostit obžaloby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký primátor Ing. Jiří Kittner ve studiu Českého rozhlasu Sever

Liberecký primátor Ing. Jiří Kittner ve studiu Českého rozhlasu Sever | Foto: Jiří Sýkora

„V rámci dokazování při hlavním líčení pan Kittner vysvětlil okolnosti, které předcházely tomu, než smlouvy podepsal,“ zdůvodnil státní zástupce Miloš Klátik s tím, že představenstvo společnosti Sportovní areál Ještěd smlouvy o převodu nemovitostí schválilo.

Státní zástupce tak poukázal spíše na nedbalost ze strany bývalého primátora. K trestnému činu ale podle Klátika nedošlo.

Sám Kittner vinu odmítá. „Já se tady zatím budu řídit tím, že jsme ještě nepřeskočili. A pak taky člověk musí koukat, kam dopadl. Uvidíme, jak se s tím vypořádá soud,“ dodal. Už dříve uvedl, že nezpůsobil škodu městu ani společnosti Sportovní areál Ještěd.

Podle exprimátorovy obhájkyně by před soudem musel stanout každý ze zastupitelů, kteří o převodech rozhodovali. Každý z nich si totiž mohl ověřit, o čem hlasuje, seznámit se se stavem majetku, žádat provedení kontroly nebo navrhnout jinou výši ceny.

Primátor podle ní vystupuje jen navenek. Při schvalování převodu nebo koupě majetku se pak řídí rozhodnutím zastupitelstva.

Zbylým obžalovaným hrozí pětiletý trest

Pro Pavla Krenka a Jiřího Zeronika navrhuje státní zástupce tresty na dolní hranici trestní sazby, okolo pěti let nepodmíněně. Zároveň by měli nahradit škodu. Podle obžaloby se oba dopustili trestného činu podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozsudek by měl padnout 2. července.

V kauze jde o pět obchodů z let 2003 až 2006. Pavel Krenk byl tehdy náměstkem primátora a zároveň předsedou představenstva městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd a Jiří Zeronik tajemníkem.

Město v posuzovaných případech nejprve převedlo své pozemky na svoji akciovou společnost a Sportovní areál Ještěd je podle obžaloby nevýhodně směnil nebo prodal. Podle státního zástupce vznikla škoda 13 milionů korun.

Obžalovaní politici vinu odmítají. Podle nich je obžaloba postavená na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což prý tehdy nemohl nikdo předvídat.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme