Rychnov nad Kněžnou opět ožívá divadelním festivalem Poláčkovo léto

Divadelní soubory z různých koutů republiky přijíždějí do Rychnova nad Kněžnou. Město žije tradičním divadelním festivalem Poláčkovo léto. Jeho cílem je připomínat tamějšího rodáka, spisovatele Karla Poláčka tak, jak by si to asi sám představoval. Tedy netradičně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou

Budova radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou | Foto: Creative Commons ShareAlike 2.5 Generic, Radek Bartoš

V jízdárně Kolowratského zámku, kde se odehraje většina představení letošního 21. ročníku, musí technici před každým představením připravit scénu. U toho nechybí ani člověk, který festival před lety vymyslel a řídí ho dodnes.

„Chtěli jsme připomenout tuto významnou osobnost našeho města, ale tak nějak netradičně. Nedělat z toho žádnou pietní akci, ale tak, jak by si to asi Poláček představoval. Byl to humorista, autor skvělých soudniček, výborný spisovatel, novinář. Rodák, kterého si všichni vážíme,“ říká ředitel festivalu Jan Tydlitát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O festivalu Poláčkovo léto informovala reportérka Lucie Valášková

„Snažili jsme se samozřejmě, aby to byl festival divadelní, zčásti i hudební. A hlavně aby se odehrával v netradičních prostorách. Opustili jsme klasické kamenné divadlo a volili jsme různé prostory,“ popisuje původní myšlenku z dob vzniku festivalu.

Kromě jízdárny se tak divadelní představení odehrají i na dalších netradičních místech. „Především na nádvoří rychnovského pivovaru, kde jsme dokonce vybudovali scénu na vodní nádrži. Tam se bude letos hrát představení Jak jsem vyhrál válku, které přiváží příbramské divadlo,“ informuje Tydlitát.

„Druhým místem je amfiteátr budovaný také pod vlivem Poláčkova léta v letovisku Studánka, kde by se měl odehrát Haškův Švejk v kabaretní úpravě mosteckého divadla. A dalším místem je nádvoří Kolowratského zámku, letos tam chystáme koncert Hubertových trubačů,“ doplňuje.

Poláčkovo léto končí 5. července. V Rychnově během dvanácti dnů vystoupí deset divadelních souborů z různých koutů republiky.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme