Exekutoři chtějí zavést povinné poplatky za vymáhání dluhů, věřitelé v tom vidí riziko

Exekutoři chtějí začít vybírat od věřitelů poplatky za vymáhání pohledávek. Částka většinou do 3 a půl tisíce korun by sloužila jako záloha na exekuční výdaje. U pohledávek, které se nepodaří kvůli nemajetnosti dlužníků získat, totiž musí náklady exekutorský úřad hradit sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekutorská komora, exekuce (ilustrační foto)

Exekutorská komora, exekuce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ustanovení o zálohách, které by měli hradit věřitelé na provedení exekuce, podpořili minulý měsíc soudní exekutoři na sněmu v Brně. Podle Exekutorské komory by tím, že by se věřitelé finančně podíleli na nákladech řízení, nebyly nařizovány zbytečné exekuce. Zároveň by klesly počty exekucí.

Záloha podle exekutorské komory kryje náklady exekuce, nikoli odměnu soudního exekutora. Spotřebuje se v těch řízeních, v nichž dlužník nedisponuje žádným postižitelným majetkem.Takové exekuce jsou podle komory ukončovány negativně, bez toho, že by byla vymožena pohledávka.

Ústavní soud se zastal invalidního důchodce, který kvůli exekuci přišel o byt

Číst článek

„Exekutorská komora ČR se domnívá, že toto opatření povede k další humanizaci exekučního prostředí, společně se zavedením místní příslušnosti soudních exekutorů, a k zajištění kvalitnějšího vymáhání práva v České republice,“ uvádí mluvčí komory.

Prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk ale v povinných poplatcích za exekuce vidí spíše riziko pro drobné věřitele.

„Některé pohledávky by se buď obtížně vymáhaly, nebo vůbec. Riziko by se přeneslo výrazně na věřitele a domnívám se, že by mohlo dojít k tomu, že by se vymahatelnost práva snížila,“ říká.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme