Platy poslanců a senátorů nejspíš vzrostou o jedno procento

Poslanci a senátoři budou mít od příštího roku nejspíš o jedno procento vyšší platy. Řekl to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Letos totiž skončí zmrazení platů ústavních činitelů, a pokud by vláda nepřijala nový zákon, skokově by v příštím roce zákonodárcům stouply platy až o 26 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Vláda pravděpodobně navrhne zvýšení nikoli o 26 procent, ale o jedno procento,“ uvedl premiér Sobotka.

„A chci připomenout, že pokud jde o zaměstnance veřejného sektoru, to znamená policisty, hasiče nebo třeba učitele, tam by platy příští rok měly vzrůst alespoň o tři a půl procenta,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na platy ústavních činitelů se zaměřila redaktorka Jana Čermáková

Základní plat poslance by se tak zvýšil zhruba o 600 korun. Teď berou bez příplatků téměř 56 tisíc. Nový zákon by podle premiéra mělo připravit ministerstvo práce a sociálních věcí.

Opoziční poslankyně TOP 09 a Starostů Helena Langšádlová si myslí, že poslanci by zákon o svých vlastních platech vůbec projednávat neměli. Určovat by se podle ní měly jinak.

„Tak, aby to bylo navázáno zkrátka na jiné ekonomické ukazatele, jako je hospodářský růst nebo růst průměrné mzdy," řekla Langšádlová.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme