Ministři zahraničí a průmyslu podepsali dohodu o spolupráci při podpoře exportu

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD) podepsali dohodu o spolupráci při podpoře exportu. Měla by pomoci hlavně českým podnikatelům, kteří shánějí zakázky v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Lubomír Zaorálek

Jednání vlády, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Dosud se oba resorty často přely o kompetence a o způsob, jak české výrobky v cizině prosazovat. Podle Zaorálka by dohoda měla znamenat konec vzájemným sporů.

„Společná ekonomická diplomacie se nemůže dít tak, že to bude dělat každý jinak a že se budou prát o kompetence a podobně. S čím chceme skončit je, že se v rámci vlády tato dvě ministerstva v minulosti přetahovala o to, kdo bude dělat ekonomickou politiku, že se přetahovala o lidi a vytvářela paralelní instituce,“ uvedl ministr zahraničí.

Součástí dohody má být i vznik společného klientského centra. České firmy, které chtějí vyvážet své zboží, by se tam měly dozvědět všechny potřebné informace.

„Bude to kontaktní místo pro ty, kteří budou chtít z různých důvodů pomoci s exportem, chtějí získat informace o některých místech nebo chtějí zjistit, kam se dají některé výrobky vyvézt,“ doplnil Zaorálek.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund lepší spolupráci mezi úřady vítá. „Já si myslím, že to zefektivní činnost ambasády a vůbec českých zastupitelských orgánů v zahraničí,“ míní.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme