Dítě musí chtít sportovat samo, pak je vyhráno, říká Ivan Lendl

Minitenis, T-Ball, Flag Football. To jsou průpravné sporty k tenisu, softballu a americkému fotbalu, které dané sporty zlehčují a nabízejí v jednodušší formě. Děti s nimi začínají hlavně proto, že se lépe naučí techniku daného sportu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Lendl s prostějovskými dětmi

Ivan Lendl s prostějovskými dětmi | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

„Co se děti naučí do čtrnácti, patnácti let technicky, to už budou umět vždycky.“

Ivan Lendl se na semináři Unie profesionálních trenérů, konaného pod záštitou ČOV, několikrát pustil do dlouhé úvahy o tom, jak se dá co nejlépe přispět ke kvalitnímu tréninku mladých sportovců, v jeho případě tenistů.

„Fandím tenisu s měkčími balóny a menšími raketami. Strašně to pomáhá technice. Normální žlutý balón skáče dítěti nad hlavu, tak se zapíchnou k plotu, hrají nad hlavou a jenom to plácnou zpátky,“ vysvětloval Lendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fandím tenisu s měkčími balóny a menšími raketami, pomáhá to technice, říká Ival Lendl

„Když mají měkčí balóny, menší kurty a skáče jim to k boku, tak to musí protáhnout a pak mají výborný údery.“

Míče na minitenis, který zmiňuje bývalá světová jednička, ale nemají jen výhodu ve formě nižšího odskoku.

„Zpomalují hru, aby na úder mělo dítě více času. Pracuje se hlavně na technice, aby děti nezískali špatné návyky, které se v pozdějším věku jen těžko odstraňují,“ připomíná Jaroslav Balaš z Českého tenisového svazu.

Ale není to jen o tenise, vždyť správné provedení potřebují všechny sporty.

Většina z těch technicky náročnějších má i svou oficiální, či neoficiální zjednodušenou formu, například baseball a softball v podobě T-Ballu, při kterém hráči odpalují ze stojanu.

„Když to hrají déle, tak mají výborné návyky. Ti nejlepší už dokážou odpalovat dlouhé míče a házet krásné příhozy,“ vysvětluje softballový trenér Petr Pospěch.

Některé sporty už mají i v Česku svou průpravnou formu

Číst článek

Ale přesto - i když mají průpravné sporty úspěch a pomáhají v začátcích s daným sportem, nelze od nich očekávat, že budou vychovávat nové hvězdy. To ostatně ani není jejich účelem.

„Každé dítě začne dělat sport, protože ho k tomu někdo vede, většinou rodiče. Pak se může stát, že dítě začne chtít chodit třeba na tenis samo,“ myslí si Ivan Lendl.

„Takových dětí je strašně málo, ale pak z nich jsou dobří sportovci, protože to dělají pro sebe. A to je vyhráno. Nemusí být nejlepší na světě, ale protože ho ten sport baví, tak u něj zůstane celý život.“

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme