Provizorium v Národní galerii končí. Ministr kultury uvede do funkce Jiřího Fajta

Národní galerie by měla dostat dnes odpoledne po roce čekání řádného ředitele. Tím byl už loni v létě jmenován historik umění Jiří Fajt. Jeho nástup do čela největší české výtvarné sbírky byl ale několikrát odložen. Včera ministr kultury Daniel Herman oznámil, že Jiřího Fajta uvede do funkce dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica | Foto: Adriana Krobová

Jmenování Jiřího Fajta do čela Národní galerie od začátku provázely komplikace. Ministryně kultury Alena Hanáková ho jmenovala v demisi, jen několik dnů před odchodem z funkce.

„Připadá mi to jako naprosto nevhodné tímto způsobem jmenovat ředitele. Protože on sám musí cítit, že jeho pozice je vratká. A teď ještě jak si to vlastně přehodilo ještě několik dalších ministrů,“ komentovala na jaře Fajtovu situaci ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Fajt by měl dnes převzít vedení Národní galerie. O téma se zajímala redaktorka Marie Reslová

Jako členka ministerské komise pro Národní galerii, Alenu Hanákovou na možné komplikace upozorňovala. Další ministr kultury, Jiří Balvín, Fajtovo angažmá dvakrát odložil. Nedokázal prý vyhovět jeho finančním podmínkám.

„Předložil poměrně tvrdé ekonomické požadavky. Jestliže někdo v době schváleného rozpočtu ministerstva kultury chce navyšovat mzdy pracovníkům o 50 procent, což bylo v případě Národní galerie asi 50 milionů, akviziční fond o dalších 50 milionů, tak to jsou prostě nereálné požadavky,“ vysvětlil.

Jednání Jiřího Fajta se současným ministrem kultury Danielem Hermanem trvala pět měsíců a oba je odmítali veřejně komentovat. Proto není jasné, na čem se dohodli.

Ministr ale prozradil, proč uvádí Jiřího Fajta do funkce až nyní: „Pan docent Fajt se domluvil s mým předchůdcem panem ministrem Balvínem na nástupu 1. července. Hrály v tom roli i pedagogické povinnosti, které pan docent v zahraničí má. Když jsme o tom spolu hovořili, tak se víceméně ukázalo, že tento termín je realistický, takže ho také dodržíme.“

NG jako vědecko-výzkumná instituce

Herman očekává, že Fajt přinese do Národní galerie jak své bohaté zkušenosti domácí, tak zahraniční. A z galerie vytvoří otevřenou komunikativní instituci na úrovni 21. století, která by měla přispět k estetické a kulturně-vzdělávací kultivaci celé společnosti:

„Myslím si, že by měla etablovat Českou republiku na světové umělecké scéně jako pravidelnou destinaci mezinárodních výstavních projektů. Měla by to být respektovaná vědecko-výzkumná instituce, která na domácí i mezinárodní scéně bude platit za rovnocenného tvůrčího partnera s mezinárodním výzkumným, publikačním a výstavním programem.“

„Myslím, že veřejnost by se měla setkávat s pestrou programovou nabídkou. Měla by to být ekonomicky statutárně-stabilizovaná instituce veřejné služby. A samozřejmě je třeba hledat i vícezdrojové financování," dodal Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Národní galerie mluvil ministr kultury Daniel Hermann a redaktorka Marie Reslová

Zatím to vypadá, že Národní galerii mohou čekat v příštích měsících velké finanční problémy. Naznačuje to její pověřený ředitel Vít Vlnas.

„Problémem je snížení mzdové kvóty zhruba o 6 milionů korun. Což by v našich poměrech znamenalo nucené propuštění asi 23 zaměstnanců. To znamená více než 10 procent. To je situace, kterou do konce roku lze velice obtížně vyřešit zákonnými prostředky,“ popsal.

Ministr Herman ale ujišťuje, že ke snižování platů nedojde: „Platy v oblasti resortu kultury jsou zhruba tři tisíce pod průměrem platů v České republice. To je stav, který není dobrý. Já jsem velmi rád, že jsem mohl s panem ministrem financí vyjednat navrácení 112 milionů na platy právě do našeho rozpočtu na příští rok, takže v žádném případě nehrozí jakékoli snižování. A jednáme o tom, aby se hladina srovnávala s evropským standardem.“

I když ministr Daniel Herman oznámil, že chce Fajta do funkce ředitele Národní galerie uvést, Jiří Fajt zatím nepotvrdil, že ji přijme.

Marie Reslová, Helena Šulcová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme