Největším bankám světa se loni dařilo. Vydělaly téměř bilion dolarů

Tisícovce největších světových bank se loni zvýšil zisk před zdaněním celkově o 23 procent. Společnosti dohromady vydělaly rekordních 920 miliard dolarů. Tedy přes 18 bilionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

Tisícovce největších světových bank se loni zvýšil zisk před zdaněním celkově o 23 procent. Společnosti dohromady vydělaly rekordních 920 miliard dolarů. Tedy přes 18 bilionů korun.

Nejvíce vydělaly čínské bankovní domy. Podle časopisu The Banker se na celkovém zisku před zdaněním podílely zhruba jednou třetinou. Vůbec největší zisk měla Industrial and Commercial Bank of China, a to 55 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky největších bankovních domů světa i perspektivy českého bankovního sektoru shrnul Jan Beneš

A triumf v tomto žebříčku slavily hned další tři čínské banky, které se umístily za sebou. Tedy - China Construction Bank, Agriculture Bank of China a Bank of China. Následují americké, japonské nebo australské banky. Konkrétně Wells Fargo nebo JP Morgan.

Do výsledku se promítla zejména lepší hospodářská situace v některých silných zemích, které s Čínou obchodují. Vůbec to ale neznamená, že by se hospodářsky stabilním státům v Evropě, Americe a také Asii loni výrazně dařilo. Řada z nich byla v dlouhé recesi.

Banky těžily z lepší situace výrobních firem, které se připravovaly na růst poptávky a víc investovaly. K tomu potřebovaly peníze. Do karet bankovním domům hrála ke konci roku lepší spotřebitelská poptávka.

Bankovní systém Evropy zůstává křehký

Z Evropy byly nejvíce vidět francouzské bankovní domy. Evropský bankovní systém je ale po téměř šesti letech od vrcholu světové finanční krize stále v kritické situaci.

Upozornila na to studie Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb. Bankovnímu sektoru chybí schopnost konkurovat ostatním bankám a navíc se zvyšuje riziko vysokého zadlužení finančních institucí.

Číselník - trezor (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Český bankovní sektor má dostatek kapitálu

Podle České národní banky je tuzemský bankovní sektor stabilní a odolný proti případným finančním otřesům. Pevný zůstane i při velmi slabém ekonomickém růstu země.

Banky při posledních testech České národní banky prokázaly, že mají dostatek kapitálu, který by zůstal nad požadovanou hranicí i při silné a dlouhé hospodářské recesi.

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme