Dva měsíce od únosu 200 nigerijských dívek zůstává jejich osud stále nejasný

Přesně před dvěma měsíci unesli příslušníci radikální islamistické organizace Boko Haram 200 nigerijských dívek. Jejich osud stále zůstává nejasný. Členové této teroristické organizace navíc dále útočí zejména na křesťany. V některých částech země proto platí výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijští islamisté z organizace Boko Haram dále útočí

Nigerijští islamisté z organizace Boko Haram dále útočí | Zdroj: Reuters

V pátrání po unesených dívkách nejsou žádné potvrzené oficiální stopy.

Spekuluje o tom, že část z nich byla prodána do zahraničí, nebo že je jejich rodiče už vykoupili. Většinu dívek prý ale islamisté využívají jako služky nebo kuchařky.

Bojovníci z Boko Haram začali své útoky před pěti lety, za poslední rok pak unesli až tisíc lidí a mnohé z nich také umučili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Nigérii je zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Proti těmto násilnostem ostře vystupují někteří nigerijští islámští představitelé - ze 170 milionů obyvatel je totiž asi polovina muslimů.

Kritici islamistů říkají, že jejich násilné akce nemají s islámem nic společného.

Vedle atentátů na křesťany se Boko Haram zaměřuje i na útoky proti muslimům, pokračuje v únosech muslimských dívek, útočí také na školy.

Proto na severovýchodě země, kde Boko Haram operuje, zejí školní zařízení prázdnotou. Islamistů se bojí jak děti, tak i jejich rodiče.

„Bojím se, vážně se bojím. Víte, naše děti chodí do různých škol a my nevíme, kdy a kde Boko Haram udeří. Je to hrozné, co se děje, a nikdo neví, jak tohle skončí,“ svěřuje se matka čtyř dětí. Každé ráno je tak se strachem o jejich osud vyprovází do školy a netrpělivě také čeká, až skončí vyučování.

Radikálové z Boko Haram jsou proti rovnosti mužů a žen, proto například odmítají právě vzdělávaní dívek.

Nový emír z nigerijského státu Kana Lamido Sanusi | Foto: Reuters

Proti těmto radikálním názorům i únosům se teď ostře postavil nový emír z Kana a bývalý guvernér centrální banky Lamido Sanusi.

Snaží se o maximální vzdělanost žen a dívek, prosazuje rovnost pohlaví, jako emír má navíc na muslimy velký vliv.

Proto je také na černé listině Boko Haram, podle které jsou tito islámští vůdci falešnými muslimy.

Dnes je neděle a miliony Nigerijců míří do kostelů. Jak mnozí z nich přiznávají, z útoků mají velký strach. I proto také panují u kostelů přísná bezpečnostní opatření.

Okolní ulice jsou v době mší uzavřené, dovnitř mohou jen policejní auta, všude také postávají policisté a vojáci se samopaly. Při příchodu do kostela věřící kontrolují, co mají u sebe.

Hrozby útoků ale neznamenají, že by do kostelů přišlo méně věřících. Pro Nigerijce víra všeobecně hodně znamená, ať už jsou křesťané, nebo muslimové.

Státy Nigérie s islámským právem Šaríja | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme