Most a dlažbu ze středověku našli archeologové pod náměstím v Litovli

Náměstí Přemysla Otakara v Litovli se proměnilo ve staveniště. Pokračuje tu rozsáhlá rekonstrukce, kterou město připravovalo několik let. Do proměny náměstí investují okolo čtyřiceti milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litovel nám. Přemysla Otakara

Litovel nám. Přemysla Otakara | Foto: Aleš Spurný

Dělníci v horní polovině náměstí nejprve odstranili dlažební kostky. Kvůli jeřábu museli podepřít klenbu Nečížu - ramene Moravy, které protéká pod radnicí i náměstím.

Pak se dostala ke slovu těžká technika, která odtěžila hlínu. Do práce se pustili archeologové, kteří díky dvěma výkopům zjistili, že síť ulic v Litovli a rozdělení města je stejné jako při jeho založení v polovině 13. století.

„Zjistili jsme pomocí archeologických metod a pomocí písemných pramenů, že historické jádro bylo založeno někdy kolem roku 1255,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Karel Faltýnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O archeologickém nálezu na litovelském náměstí natáčela reportérka Monika Tomášková

Nálezy archeologů v zemi zůstanou, město se rozhodlo je alespoň částečně zakonzervovat.

„Na klenbu budou položeny speciální folie a potom to bude zasypáno proto, aby ji do budoucna neznehodnocovaly průsaky vod,“ dodává starosta Zdeněk Potužák ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Podle plánů by se práce z horní poloviny náměstí měly na tu spodní přesunout na podzim.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme