Spory o odměňování dabérů neustávají, vyjádří se k nim herecká asociace

Český dabing je prý v ohrožení, alespoň to tvrdí někteří herci. Spory se vedou o peníze. Asi 150 dabérů podepsalo smlouvu s agenturou, která pro ně vymáhá lepší podmínky. Představitelé dabingových studií ale tvrdí, že kvalita dabingu ohrožena není a že novou situací vznikají jenom další zbytečné komplikace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikrofon (ilustrační foto)

Mikrofon (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Českým dabingem hýbou spory o peníze. Na jedné straně stojí herci zastupovaní agenturou Manpower, na druhé dabingová studia.

Hádají se ale i herci mezi sebou. „V tuto chvíli mě nejvíc trápí řež mezi herci - vzájemné osočování, udávání a výhrůžné esemesky,“ popisuje jedna z nejpilnějších českých dabérek Alice Šnirychová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spory v českém dabingu se zajímal Tomáš Pilát

Zvýšení honorářů by si prý vedle herců zasloužili také překladatelé, úpravci dialogů a režiséři.

„Myslím si, že už před pár lety byly nastavené určité podmínky, 45denní splatnost. Zdá se mi to jako nátlakové, není to dořešené. Mělo se začít ne od konce, ale od začátku, to znamená od zadavatelů, kteří sem tu práci vůbec dodávají, a měla se řešit autorská práva,“ říká o nové situaci režisér Jiří Balcárek.

Herec, dabér a majitel jednoho z dabingových studií Zdeněk Mahdal popírá, že by jeho studio někdy umělce šidilo. Herecké stesky tak podle něj nejsou na místě.

„Každý, kdo se snaží v dabingu pracovat, s úctou oslovuje herecké bardy, a vždycky měli jinou úroveň honorářů, než holka, která včera vyšla z DAMU nebo JAMU. Je to přirozené,“ míní.

Situace v českém dabingu se přesto přiostřuje. Někteří herci odmítají podepsat smlouvu se zprostředkovatelskou agenturou a některá studia odmítají přistoupit na podmínky agentury.

Tomáš Pilát, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme