Karlovarská krajská nemocnice by mohla snížit finanční ztrátu díky pomoci kraje

Karlovarská krajská nemocnice má nového generálního ředitele. Stal se jím Josef März, který doposud vykonával post lékařského ředitele. Jeho cílem je hlavně zlepšit hospodářský výsledek zařízení, pokračovat v naplánovaných projektech jak v nemocnici v Chebu, tak Karlových Varech, a navýšit počet sester. Těm chce navíc nové vedení nemocnice navýšit mzdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská krajská nemocnice

Karlovarská krajská nemocnice | Foto: Radim Jehlík | Zdroj: Český rozhlas

Josef März je v pořadí už šestým ředitelem Karlovarské krajské nemocnice. Jako šéf zařízení má před sebou opět nelehký úkol, a to snížení finanční ztráty zařízení, která je na letošní rok naplánována na 64 miliony korun.

Podle Josefa Märze by se ale i tady situace měla co nejdříve změnit. Jak nemocnice, tak Karlovarský kraj jednají se zdravotními pojišťovnami o navýšení plateb za odvedené výkony.

Při jednání s pojišťovnami také nemocnici nahrává fakt, že počet přijatých pacientů na lůžka intenzivní péče a oddělení ARO narostl o 50 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové plány Karlovarské krajské nemocnice se zajímala reportérka Andrea Strohmaierová

„Protože nemocnice začala velmi významně plnit svoji funkci spádového zařízení, má nadvýkonnost a potřebujeme to nějakým způsobem zohlednit,“ říká Josef März a pokračuje:

„Nadvýkon s sebou samozřejmě nese i náklady. Pokud půjde vše podle našich optimistických představ, tak by se mohl pohybovat v řádu 15 milionů korun ročně.“

Dalším úkolem je navýšit počet středního zdravotnického personálu. Nemocnici chybí sestry, a to hlavně na odděleních intenzivní péče. Proto některá nemohou přijmout určitý počet pacientů. Ti jsou pak umístěni na jiných odděleních. I tady má Josef März připravené řešení.

„Snažíme se ve spolupráci s krajským úřadem nějakým způsobem řešit vzdělávání zdravotnických asistentů, aby pro ně bylo atraktivní, snažíme se řešit stipendijní program pro tyto absolventy střední zdravotní školy,“ popisuje.

„Zároveň jsme se po intenzivních jednáních dopracovali k možnosti lepší nabídky ubytování. Dalším benefitem je možnost levných telefonních hovorů a podobně, i když to nejsou horentní školy,“ doplňuje.

Sestry mají dostat přidáno

A dalším důležitým bodem je ohodnocení sester. Nové vedení nemocnice jim slibuje navýšení mezd.

„Samozřejmě se to liší podle typu oddělení, na kterém pracuje. V průměru velmi zaokrouhleně řečeno zhruba o deset procent, ne formou odměny, ale opravdu formou složky základní mzdy,“ podotýká März.

Velkým plusem je i to, že se Karlovarský kraj nakonec rozhodl podpořit nemocnici částkou ve výši 38 miliónů korun v rámci takzvaného závazku veřejné služby. Nejde o podporu na investice, jak tomu bylo v minulosti, ale na samotný provoz.

Financování má být průlomové

Podle vedoucí odboru zdravotnictví Aleny Šalátové je to ve financování nemocnice průlomové rozhodnutí. „Kdy kraj si objedná prostřednictvím smlouvy u nemocnice ztrátová a zároveň jedinečná oddělení, respektive zaplatí jejich provoz,“ vysvětluje.

V rámci Karlovarské nemocnice jde například o infekční oddělení, plicní, urologii nebo neonatologii. Pokud by se vydařila jednání s pojišťovnami, stát by doplatil poplatky a kraj dal Karlovarské krajské nemocnici 38 milionů na ztrátová oddělení, ztráta nemocnic by se i při započtení nákladů na vyšší mzdy sester mohla blížit 20 milionům.

Ve srovnání s loňskem, kdy Karlovarská krajská nemocnice skončila ve ztrátě 131 milionů korun, by to byl výrazný posun. Podle Josefa Märze je ale předčasné předvídat, jak se hospodaření bude ve skutečnosti vyvíjet.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme