Brněnská motocyklová Grand Prix dostane letos od státu 30 milionů

Vláda dnes odsouhlasila 30 miliónů korun na podporu letošní Velké ceny Brna MotoGP. To je na jednu stranu navýšení podpory, na druhou stranu však o 10 miliónů korun méně, než kolik při předchozích jednáních slíbil ministr školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motocyklová Grand prix v Brně

Motocyklová Grand prix v Brně | Foto: Zuzana Plíšková

„Vláda schválila částku 30 milionů korun s tím, že 20 milionů korun bude poskytnuto z rozpočtu ministerstva školství, 10 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. Tento státní příspěvek je určen na uhrazení poplatku za to, že se soutěž uskuteční v České republice,“ přiblížil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

I když chtěli pořadatelé větší příspěvek, na letošní Grand Prix by to dopad mít nemělo – bez velkých sankcí nelze takto velkou akci zrušit, a tak se uskuteční. V ohrožení je však ročník příští, na ten ještě smlouva uzavřená není.

„Vlastně nikde nepadlo ani slovo o nějaké systémové podpoře pro rok 2015. My máme příští týden finální jednání s Dornou. Bohužel se v tuhle chvíli už nemám o koho víc opřít, takže budeme muset rok 2015 zrušit,“ uvedla ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

I přes tato slova zřejmě ještě je nějaký čas na to najít systémové řešení financování Grand Prix. O podepsání smlouvy se má rozhodovat při Velké ceně Německa ve dnech 11. až 13. července.

Jeden z nejnižších poplatků

Majitelem práv k seriálu je společnost Dorna, té jednotlivé okruhy platí poplatek za to, že mohou závody pořádat.

V případě Brna, protože je jedním z nejstarších v seriálu, je poplatek jeden z nejnižších – přes 70 miliónů korun. Třeba okruhy jako Valencie nebo Barcelona platí už 216 milónů a Aragonie, která do seriálu vstoupila před pěti lety, platí dokonce přes miliardu, 41 miliónů eur.

Podpora od státu není nic výjimečného – kromě japonského Motegi, kde je sponzorem Honda, a italského Mugella, které sponzoruje Ferrari, všude poplatek platí stát nebo daný region.

Důvod je jednoduchý. Podle různých studií třeba Česká republika jen na DPH stát vybere v rámci Velké ceny od 100 do 200 miliónů korun. Ty „přitečou“ ze zahraničí s fanoušky, kteří by bez Grand Prix nepřijeli.

Podle některých odhadů se v regionu okolo Velké ceny utratí až miliarda korun.

Petr Jansa, Tereza Chlubná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme